Covidprotester lamslår franska öar i Karibien

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2021-11-23

Vägar har spärrats av med provisoriska barrikader av demonstranter.

Protester mot vaccinkrav skapar kaos på ön Guadeloupe i Karibien. På ön Martinique utlyses generalstrejk.

Apotek har länsats, skolor stängts och hoprafsade barrikader lamslår trafiken i Guadeloupe i Karibien.

Protesterna väcktes bland annat av ett beslut om att personal i hälsosektorn måste vaccinera sig mot corona.

Fortsatt svårt läge

– Situationen är fortsatt svår, sade den franske inrikesministern Gérald Darmanin på tisdagen, och den andra veckan av generalstrejk.

De omfattande och våldsamma demonstrationerna har tvingat president Emmanuel Macron att skicka trupper till det franska territoriet i Karibien. De senaste dagarna har specialpolis och antiterrorgrupper från Frankrike försökt att få bukt med protesterna, utan att helt lyckas.

I helgen greps ett 40-tal personer sedan protesterna urartat i upplopp och plundring. Flera av dem har hörts i domstol i Pointe-à-Pitre.

Förbisedda invånare

Regeringen i Paris är fullt medveten om krav från många av de 400 000 invånarna på ön om ökat stöd från Frankrike, och att de känner sig förbisedda – förutom när det gäller turistresor.

Men en pressad Macron vill inte blanda in frågor om kolonialism, maktställning och ekonomisk utveckling i den pågående konflikten:

– Vi ger inte efter för lögner, förvrängning av sanningen eller för att någon utnyttjar läget, sade Macron vid ett besök i Amiens i norra Frankrike.

Men han medgav att situationen är ”explosiv”.

Premiärminister Jean Castex meddelade i sin tur att man kommit överens om att föra diskussioner med grupper som ifrågasätter vaccinering. Senare tvingades Castex att själv sätta sig i karantän efter att ha testat positivt för coronasmittan.

Stor strejk

Även på grannön Martinique, också franskt territorium, väcker vaccinkrav kritik. Generalstrejk utlystes på måndagen, där även krav på högre löner och bättre sociala villkor ingår i strejkkraven.

Under natten till måndag blev poliser beskjutna i samband med protester på ön, meddelar lokala myndigheter. Ingen ska dock ha kommit till skada.