Slutet nalkas för älg som jagar skidåkare

TT

Publicerad 2022-02-03

Den aggressiva älgen som jagat skidåkare i Umeå ska skjutas. Arkivbild.

Nu är slutet nära för älgen som retat upp sig på skidåkare i friluftsområdet Nydala i Umeå. På fredagen ska älgkon och hennes två kalvar avlivas.

På onsdagskvällen anfölls en kvinna i 60-årsåldern i skidspåret. Hon blev sparkad av älgen och fick föras till sjukhus med måttliga skador.

Flera skidåkare har attackerats i området.

– Älgkon har gjort tre attacker på väldigt kort tid och uppvisar ett allt mer aggressivt beteende. Varje gång hon vinner blir hon tuffare. Hon hävdar revir och skyddar sina kalvar, säger Joacim Lundqvist, viltsamordnare vid polisen, till Västerbotten-Kuriren.

Officiellt ska beslutet om att djuren ska skjutas fattas och verkställas på fredagen.

– Vår förhoppning är att det ska gå relativt snabbt. Området kommer att vara avspärrat av uniformerad polis, säger Joacim Lundqvist.

Det har gjorts försök att skrämma bort älgarna men de har återvänt till området. Nu återstår bara avlivning, enligt viltsamordnaren.

Det är inte första gången älgen levt farligt. Jägare försökte få korn på henne redan förra året då hon också uppträtt aggressivt, men man var tvungen att avbryta då det vistades för mycket folk i området.