Löfven om Navalnyj: Vi måste vara redo att agera

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Beskedet att den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj förgiftats med nervgiftet novitjok har väckt starka reaktioner bland flera världsledare.

På en pressträff fördömer nu statsminister Stefan Löfven händelsen.

– Det är helt klart att den ryska regeringen har en del frågor att besvara.

Under torsdagen möttes statsminister Stefan Löfven och Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Berlin för bilaterala överläggningar.

Utöver frågor rörande EU-samarbetet samt coronapandemin, diskuterade de båda ledarna även förgiftningen av ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj, som enligt den tyska regeringen ”utan tvekan” förgiftades med nervgiftet novitjok.

– Det är ställt bortom allt tvivel att Aleksej Navalnyj är offer för ett brott. Avsikten var att tysta honom och jag fördömer detta i starkast möjligaste form, meddelade Merkel på onsdagen.

Statsminister Stefan Löfven.
Foto: CAROLINA BYRMO
Statsminister Stefan Löfven.

”Måste vara redo att agera”

På torsdagens pressträff fördömde även statsminister Stefan Löfven händelsen:

– Vi fördömer på starkast möjliga sätt mordförsöket och det är helt klart att den ryska regeringen har en del frågor att besvara. Detta måste utredas närmre, på ett grundligt och transparent sätt. Användandet av kemiska vapen är ett brott mot internationell lag och EU står enade i sin respons att vi måste vara redo att agera framöver, uppgav statsminister Stefan Löfven.

Beskedet att Navalnyj förgiftats med det sovjetiska nervgiftet har väckt stor kritik världen över.

”En avskyvärd och feg handling – igen”, menade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen medan en brittiske premiärministern Boris Johnson beskrev handlingen som ”Skandalös”.

Foto: PAVEL GOLOVKIN/AP
Regimkritikern Aleksej Navalnyj förgiftades med nervgiftet novitjok.
Foto: Mikhail Klimentyev / TT NYHETSBYRÅN
Uppgifterna om att Navalnyj förgiftats har tillbakavisats från ryskt håll.

Avvisar anklagelserna

Försvarsalliansen Natos chef Jens Stoltenberg beskrev beskedet som ”chockerande” och kräver liksom Sveriges statsminister en heltäckande, transparent och snabb rysk utredning.

Kreml i sin tur avvisar alla anklagelser om att ryska staten skulle ha något med förgiftningen att göra.

Enligt talespersonen Dmitrij Peskov är Ryssland beredda att samarbeta med Tyskland, men poängterar samtidigt att det inte finns någon anledning att ”lägga skulden för förgiftningen på den ryska staten” och varnar för att dra för snabba slutsatser om vad det är som hänt.

Peskov säger också att det inte finns någon anledning att diskutera sanktioner mot Moskva.

Publicerad:

LÄS VIDARE