Davutoglu med nytt parti attackerar Erdogan

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Burhan Ozbilici/AP/TT
Turkiets expremiärminister Ahmet Davutoglu. Arkivbild.

Turkiets expremiärminister Ahmet Davutoglu var länge nära allierad med president Recep Tayyip Erdogan – men när han nu skapat ett eget parti är det Erdogan han ger sig på.

– De som styr Turkiet har ingen agenda förutom att sitta kvar vid makten, säger Davutoglu.

Den 60-årige Davutoglu var premiärminister 2014–2016 men han slutade efter en konflikt med den auktoritäre Erdogan. Konflikten rörde främst de konstitutionella reformer som Erdogan genomdrev för att utöka presidentmakten.

Efter en längre tids offentlig tystnad började Davutoglu, främst efter förlusterna i viktiga lokalval för Erdogans islamistiska AK-parti, öppet kritisera presidenten och hans sätt att leda landet och partiet.

I september lämnade Davutoglu AK-partiet och på torsdagen fyllde han och hans anhängare i de nödvändiga papperen för att bilda ett nytt parti som ska heta Framtidspartiet.

Fredagen ägnade Davutoglu bland annat åt att säga att Erdogan skapat maktkoncentration, en strypt samhällsdebatt och även den ekonomiska krisen i landet.

– Trots all press och atmosfären av rädsla som de har försökt skapa har vi samlats för att staka ut en demokratisk och välmående framtid för vårt land, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE