Hovrätten: Hedersmotiv bakom knivmord

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Hovrätten fastställer domen på livstids fängelse för den man som knivmördade sin tidigare hustru vid en återvinningsstation i Mölnlycke, utanför Göteborg. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Hovrätten fastställer domen på livstids fängelse för den man som knivmördade sin tidigare hustru vid en återvinningsstation i Mölnlycke, utanför Göteborg. Arkivbild.

Hovrätten fastställer domen på livstids fängelse för den man som knivmördade sin tidigare hustru. Men de ändrar tingsrättens motiveringar och konstaterar att den åtalade mannen har haft ett hedersmotiv till gärningen, som åklagarna har gjort gällande.

– Man kan konstatera att hovrätten delat vår bedömning, och vi tycker det är rätt, säger kammaråklagare Hanna Rajamäe, en av åklagarna i målet till TT.

Tingsrätten skrev i sin dom att hedersmotivet är tveksamt, framför allt eftersom den dömde mannen hela tiden förnekat det. Men hovrätten är av en annan uppfattning. De har utförligt gått igenom bevisen och kommer till slutsatsen att mannen haft hedersmotiv till mordet.

– Ju fler domar vi får där man prövar den här frågan desto bättre vägledning till hur man ska se på sådana här ärenden får vi, säger Hanna Rajamäe.

Det var i december 2018 som en kvinna hittades med stickskador vid en återvinningsstation i Mölnlycke, öster om Göteborg. Hon fördes till sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda.

Mannen hade begett sig hem till exfrun, som nu var omgift, och tagit med både en kniv och en skarpladdad pistol. Vid återvinningsstationen gick han till attack bakifrån. Pistolen fallerade och han högg henne åtskilliga gånger i ryggen och slog henne med pistolen i huvudet. Rätten kallar attacken för övervåld. Han ringde själv till polisen efter gärningen och greps samma dag.

Publicerad:

LÄS VIDARE