Snart nya körkort

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-13

Lite tunnare och i annan rosa nyans

Gammalt och nytt Det första körkortet kallades ”Kompetensbevis för automobilförare”. Bredvid det ser du det tidigare körkortet och det nya som har ett genomskinligt fönster i den nedre kanten, är lite tunnare än sin föregångare och har en annan rosa nyans och annat typsnitt.

5,8 miljoner svenskar har körkort.

Den 1 december kommer nya svenska körkort.

Lite tunnare, med en annan rosa nyans och nytt typsnitt. Framför allt med bättre säkerhetsegenskaper och anpassat till nya EU-standarder.

Tunnare Det nya körkortet liknar det gamla men är tunnare, har en annan rosa nyans, annat typsnitt och framför allt har det nya säkerhetsegenskaper.

Tidigare körkort gäller fortfarande fram till det datum som står på dem. Först då behöver man byta ut det mot det nya, skriver Birger Höök, chef för trafikregistret på Vägverket, i ett pressmeddelande.

Eftersom många även använder kortet som identitetshandling och därför har säkerheten högsta prioritet. Körkortet har därför utöver ett nytt yttre även utrustats med nya säkerhetsegenskaper som har utvecklats i samarbete med Statens kriminaltekniska laboratorium. Körkortet ska svara upp mot kommande EU-standarder när det gäller utseende och säkerhet.

– Körkortet är en viktig handling i dagens Sverige, säger Birger Höök.

Hundra år

Det nya körkortet introduceras samtidigt som det är precis hundra år sedan som lagstadgat krav på körkort infördes i Sverige.

1907 kallades det Kompetensbevis för automobilförare. De började utfärdas sedan Kungliga majestäts nådiga förordning om automobiltrafik hade trätt i kraft den 1 januari 1907.

Enligt denna förordning fick automobil ”allenast föras af den, som fyllt 18 år och med bevis, utfärdadt af besiktningsman, styrkt sig vara fullt förtrogen med automobils konstruktion, skötsel och manövrering.”

Benämningen ”körkort” infördes 1917 och krav på ett fotografi på körkortet 1924.