Därför flydde ”snömannen”

Uppdaterad 2012-12-29 | Publicerad 2012-02-21

Vännen, brodern och polisen berättar: Tog slut med flickvännen – då isolerade sig 44-åringen helt

Insnöad i 61 dagar  Här, i sin Jeep Grand Cherokee, hittades den 44-åriga snömannen i lördags. Enligt egen utsago hade han varit insnöad sedan 19 december och levt på bara snö.

UMEÅ/STOCKHOLM. Mannen levde isolerad i sin lägenhet i flera månader.

Högen med räkningar växte och han gick aldrig ut i dagsljus.

Sedan flydde han till ­skogarna utanför Umeå. 

– Det är klart att jag tyckte det var märkligt, ­säger ­Andreas Östensson som ­brukade sälja korv till mannen.

”Han kom ofta in och handlade kaffe och korv. Sedan försvann han spårlöst”, säger Andreas Östensson på butiken Time i Sävar.

Till slut var det mannens egna hyresgäster som slog larm om att han försvunnit. Varmvattnet, värmen och elen – allt hade stängts av i hyreshuset som 44-åringen ägde och förvaltade i den mellansvenska staden.

Hyresgästerna kontaktade husets förre ägare, som också var 44-åringens arbetsgivare och hyrde ut en lägenhet till honom i en annan del av staden. 

– Han sa upp sig runt jul 2010. Han hade jobbat i tio år och vi ville att han skulle vara kvar. Han var jätteskötsam och skötte sitt jobb bra, säger hyresvärden.

Sedan isolerade sig mannen.

–  Vi såg knappt till honom på flera månader – han gick bara ut efter mörkrets inbrott.

Skyldig 1,6 miljoner

En annan vän berättar att en brusten relation var anledningen till att mannen isolerade sig.

Fram till i maj/juni betalade han sin hyra, men sedan upphörde betalningarna. Hyres­värden tog sig in i mannens ­lägenhet.

– Det var öl-, sportdrycks- och konservburkar överallt och hela lägenheten var inrökt. Det låg ett berg med post och räkningar på golvet, säger en person som var med.

Men 44-åringen var försvunnen. 

Fastigheten som han äger tvångsförvaltas nu av den tidigare ägaren. 44-åringen vräktes för en tid sedan och alla hans tillhörigheter packades ner i kartonger och sopsäckar.

Mannen bröt med sin familj för 20 år sedan men enligt uppgift från släktingar ska han ha haft sporadisk kontakt med sin mor.

– Jag har inte haft någon kontakt med honom sedan 1985. Det hände något i familjen då, och han tog avstånd från oss. Vad som hände vill jag inte gå in på, det är privat, säger en bror.

– Min bror är en ensamvarg, det är så han vill ha det. Han uppskattar ensamhet, säger ett annat syskon.

I slutet på december dömdes mannen i sin utevaro att betala över 1,6 miljoner kronor för uteblivna betalningar på ett lån.

I lördags hittades han i sin svarta Jeep Grand Cherokee på en liten skogsväg nära Umeå. Infarten är totalt igensnöad och avspärrad med en grind. Skogsvägen är täckt av meterhög snö och det är i princip omöjligt att ta sig fram till fots.

Bilen är parkerad i en vändzon, när Aftonbladet kom fram i dag var den främre passagerardörren fortfarande öppen. Eftersom avgasröret är begravt i snö har motorn förmodligen inte varit i gång på länge.

”Kom söderifrån”

Varför han valde att åka till Norrland är fortfarande ett mysterium.

Troligtvis har han bott i skogen sedan i somras.

Andreas Östensson, ägare till Time-butiken i Sävar, träffade mannen flera gånger under sommaren och hösten:

– Han körde hit i bilen, ­ibland tankade han, ibland köpte han korv och kaffe. Han sa att han bodde i skogen och sov i tält eller i bilen, säger han.

44-åringen berättade för Andreas Östensson att han kom söderifrån. Han kom alltid på förmiddagen, var ensam och pratade inte med andra kunder.

– Han var lite småkufisk men alltid väldigt trevlig. Jag fick uppfattningen att han kört genom Sverige, stannat till här och tänkt här blir bra, här stannar jag.

Vägrar ta emot besök

Vistelsen i skogen var till synes helt planlös. När Andreas Östensson frågade när han tänkt åka hem fick han svaret att det inte var tidsbestämt.

– Det är klart att jag tyckte det var märkligt att han bodde i skogen, helt utan dator eller något annat.  Samtidigt såg han anständig ut, gick i friluftskläder, rakade sig och skötte hygienen.

Någon gång under senhösten slutade mannen att komma till butiken. Andreas Östensson trodde att han hade kört hem igen. Men när han hörde nyheten om den insnöade mannen förstod han att det var samma person.

– Det är svårt att förstå hur han kunnat leva i bilen så lång tid.

44-åringen vårdas fortfarande på Norrlands universitetssjukhus. Mannen vill inte ta emot besök eller meddelanden.

– Han mår efter omständigheterna väl, säger sjukhuschefen Ulf Segerberg.