Frågan utan svar: Varför?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-27

Åklagaren tror inte på den mordmisstänkte mannens berättelse om hur han dödade Carolin.

En upphittad kula kan bli mordutredarnas bästa vapen under de fortsatta förhören med 50-åringen.

Här är de fyra nyckelfrågorna som måste få sina svar.

Hur?

Olycka?

Gruvarbetaren påstår att han genom en olyckshändelse knuffade Carolin mot dragkroksfästet på sitt släp så att hon dog.

Skjuten?

Åklagaren menar att mannen uppsåtligen mördat Carolin. En stark teori är att han har skjutit henne med sitt jaktgevär vid rastplats 58.

Nära en blodpöl har polisen hittat en kula som nu analyseras.

Var?

Rastplats 58

Polisen har hittat spår efter Carolins kropp på fyra olika platser. De misstänker att mannen sköt henne på skogsvägen som leder till rastplats 58 i närheten av E 10.

Jaktstugan

Likhundar markerade också vid en presenning under en brädhög intill hans jaktstuga i Mäntyvaara.

Fyndplatsen

Carolins kropp påträffades vid Lansjärv och enligt mannen själv låg kroppen de första veckorna flera mil därifrån – vid en stenåldersboplats vid Gyljen.

Varför?

”Gubbjävel”

Den misstänkte säger att han tappade humöret när hon kritiserade hans körsätt och att hon kallade honom ”gubbjävel”. Carolins vänner anser det uteslutet att hon skulle ha uttryckt sig på det sätt som mannen påstår.

Kände varandra?

Det finns otaliga rykten om att gruvarbetaren och Carolin kände varandra. Han äger ett hus bara någon kilometer från Carolins föräldrars hus i Piteå. Men Carolins familj säger att de inte känner till mannen. Och polisen har heller inga bevis för att de någonsin känt varandra.

Sexuellt motiv?

Den 50-årige mannen har levt hela sitt vuxna liv utan att dömas för något brott. Vissa experter menar att ett sexuellt motiv utlöste mordet. Detta har mannens advokat starkt förnekat.

När?

Efter jakten

Gruvarbetaren försvann från älgjakten tidigt på morgonen den 12 september. Han påstår att han mötte Carolin vid rastplatsen Stenbron mellan klockan 16.00 och 16.30 samma dag. Vid 5-tiden morgonen därpå återvände han till jaktlaget. Någon gång under denna tid skedde brottet.

Bil vid stenbron

Två vittnen har med säkerhet sett Carolins bil på rastplatsen Stenbron vid 16-tiden. Men ingen har sett Carolin. Utredarna är osäkra på om hon någonsin kom fram till rastplatsen.

Shellmacken

Det sista livstecknet från Carolin är 14.15 vid Shellmacken i Töre. Det gav henne bara en timme och fyrtiofem minuter för att köra nästan 18 mil för att vara vid Stenbron klockan 16.00.

Följ ämnen i artikeln