Lottas syster: "Vidrigt att han tog paus och fortsatte slå"

Uppdaterad 2021-04-22 | Publicerad 2016-09-29

Lotta Rudholms syster, Camilla Rudholm, har hört larmsamtalet och sett bilderna från dödsmisshandeln.

– Jag finner inget annat ord än vidrigt. Idag åkte jag ut och kramade mitt barnbarn. Jag behövde känna sann glädje och kärlek. Nu vill jag göra bra saker för Lotta, man måste gå vidare, säger hon till Brottscentralen.

Lotta Rudholms syster Camilla följde dagens presskonferens kring åtalet.

– Polisen har gjort ett jättebra jobb, med all kartläggning av sms. Men det har varit kaos och jättejobbigt att följa det idag. Tårarna rann hela tiden, säger hon till Brottscentralen.

Camilla Rudholm berättar om den stora rädsla som systern kände under våren. I februari inledde Lotta en relation med Martin Jonsson som hon fått kontakt med på Facebook. Under perioden mellan mars och maj misstänks Martin Jonsson ha misshandlat, hotat och ofredat Lotta Rudholm, något hon anmälde till polisen. Men förundersökningen lades ner då Lotta själv inte ville medverka.

– Hon ringde mig och skrek, var rädd för jag hade kontaktat polisen, rädd för vad han skulle kunna göra. Hon bad mig att inte berätta hans namn för polisen, säger Camilla Rudholm.

Trots det fortsatte Lotta Rudholm och Martin Jonsson att ha kontakt, fram till morddagen den 4 juni i år. Något som väckt nya frågor inom Camilla.

– När man läser sms:en undrar man, varför höll hon kontakten? Kunde hon inte ha avslutat det? Gjorde hon det för att hålla honom lugn? Det är frågor som man nu aldrig kommer att få svar på, säger hon.

Önskar att utredningen fortsatt

Camilla Rudholm återkommer också till besvikelsen över hur man valde att inte gå vidare med anmälan som Lotta gjorde. Trots att Lotta själv valde att dra tillbaka den hade den möjligheten funnits.

– Det känns tufft att inte den fullföljdes, att åklagaren inte gick vidare. Då hade det kunnat bli ett annat slut på det här, hon hade kunnat vara vid liv idag, säger hon.

En av de detaljer som Camilla reagerade på i åtalet var uppgiften om att Martin Jonsson gjorde en paus i misshandeln, att hon låg och plågades under en stund innan han fortsatte med sitt våld mot henne.

– En granne hade hört ett gnyende från lägenheten. Nu förstår jag ju att det var Lotta som det kom ifrån. Sedan bara fortsatte han...

– Han kastade runt henne i lägenheten. Man får den här klumpen i magen när man läser det. Vidrigt är det enda ord som jag kan komma på, säger hon.

Camilla har också lyssnat på larmsamtalet i efterhand och själv hört Lotta i bakgrunden. Själv träffade Camilla Rudholm aldrig Martin Jonsson.

– Jag var väldigt skeptisk hela tiden. Och det var även Lotta.

Ser rättegången som ett avslut

Lotta Rudholms familj kommer att följa rättegången som väntar.

– Det ska bli skönt när den är över, att få ett slut på det här. Jag vill göra saker för Lotta, hon hade inte velat att jag skulle sätta mig ner och grina. Man måste gå vidare, säger hon.

En av de saker hon gör för att hålla systerns minne vid liv är att åka ut till sitt nyinköpta lantställe.

– Jag köpte det i vintras. I somras skulle Lotta kommit ut och hjälpt mig att måla i huset, men det hann hon aldrig. Nu har jag döpt det till Lotta-torpet. Häromdagen beställde jag en skylt som jag ska hänga upp nu.

Tina Frennstedt /Sara Cosar

Följ ämnen i artikeln