Åklagare: Attacken kunde ha undvikits

Publicerad 2016-09-30

En 30-årig skötare hittades död inne hos Kolmårdens vargar för fyra år sedan.

Nu har den omfattande rättegången mot en av djurparkens tidigare chefer inletts.

Den 30-åriga djurskötaren gick ensam in i varghägnet på Kolmårdens djurpark. Några minuter senare hittas hon livlös på marken inne hos vargarna.

– En arbetsgivare är skyldig att vidta alla åtgärder för att en arbetsplats ska vara säker, sade åklagaren Jan Olof Andersson när rättegången inleddes vid Norrköpings tingsrätt.

Kolmårdens tidigare zoologiske chef Mats Höggren och djurparken har åtalats för att ha orsakat skötarens död. Åklagaren hävdar att olyckan med stor sannolikhet inte hade inträffat om de hade vidtagit en rad säkerhetsåtgärder som han läste upp för rätten.

Sex personer ur skötarens familj, inklusive hennes mor och far är på plats i rättssalen. De och övriga åhörare lyssnar under tystnad.

Den åtalade, Mats Höggren, sitter tyst med en sammanbiten min.

Illa berörda

Klockan 11.17 den 17 juni 2012 inkom larmet till polisen. Djurskötaren hade hittats död, ensam inne i varghägnet på Kolmårdens djurpark. En yngre kollega var först på plats och gjorde det obehagliga fyndet. Först skötarens regnjacka och regnbyxor, sedan kroppen.

Skötaren låg på mage, med armarna utsträckta. Enligt polisförhöret var kroppen så svårt sargad att kollegan först hade svårt att avgöra vad det var som låg där på marken. Skötaren hade ägnat sitt yrkesliv åt att ta hand om vargarna. Nu hade de dödat henne.

Fyra av parkens anställda var så illa berörda av händelsen att de fick köras till sjukhus i ambulans.

Rättegången hålls mer än fyra år efter vargattacken mot skötarens arbetsgivare Kolmårdens djurpark, och mot den chef som då hade det yttersta ansvaret för djuren. Vad som ska fastställas är om djurparken och den tidigare chefen brutit mot arbetsmiljölagen genom att inte åtgärda risker i arbetet med vargarna.

Flera varningar

Den dödliga attacken föregicks av flera varningar. Av åtalet framgår att såväl besökare som personal hade attackerats av vargarna tidigare. Arbetsmiljöverket hade också påpekat brister i djurparkens rutiner.

Christer Fogelmarck, vd för Parks and Resorts som driver Kolmården, är på plats vid rättegången men vill inte kommentera den. Till Eskilstuna-Kuriren säger han hur det ser ut numera:

– Den mest väsentliga skillnaden på hur vi sköter vargarna är att människa och varg inte är inne tillsammans. Det var en omedelbar konsekvens att inte gå in till vargarna längre, varken djurvårdare eller besökare.

Även polisens utredare Anders Wallberg är på plats, för att biträda åklagarna.

– Det är ett mycket omfattande åtal och jag kommer att vara med för att hjälpa dem att hitta i materialet eftersom jag har arbetat med det här sedan starten. Det är ett komplext ärende där många olika lagar och föreskrifter spelar in, sade han innan förhandlingarna inleddes.

TT

Följ ämnen i artikeln