Varnar: Turister kommer hem med skräckbakterier

Publicerad 2015-07-17

All inclusive-buffén på hotellet kan vara en dödsfälla.

Nu varnar läkare för halvljummen mat och löskokta ägg.

– Vi har fått in patienter från Grekland som fått med sig fullständigt livsfarliga bakterier hem, säger smittskyddsläkaren Johan Tham.

De resistenta bakterierna, som utvecklat motståndskraft mot olika sorters antibiotika, blir allt vanligare i Sverige.

I många fall följer de med svenska semesterfirare hem från utlandet.

”Utvecklas snabbt”

– Vi har fått in patienter som varit på semester i till exempel Grekland och hamnat på sjukhus där. De har sedan fått med sig fullständigt livsfarliga bakterier hem, säger infektionsläkaren Johan Tham till SVT.

I länder som Grekland, Italien och Portugal är kampen mot de resistenta bakterierna svår. De allra värsta kallas för ESBL-carba.

– De är nästa steg. De är resistenta mot ytterligare en antibiotikagrupp, och de utvecklas snabbt nere i Grekland, i sydöstra Europa och i Italien, säger Mats Erntell, smittskyddsläkare i Region Halland.

Finns risker

Svenska undersökningar visar att uppåt en tredjedel av alla som rest utanför vår världsdel kommer hem med resistenta tarmbakterier, ESBL. Men även här i Europa, i några av våra populäraste resmål, finns risker.

– I Sydeuropa är risken att möta de här resistenta bakterierna störst på sjukhusen, säger Mats Erntell.

En av anledningarna är den höga antibiotikaanvändningen i de länderna.

– Antibiotikaanvändningen ökar ju längre söderut vi kommer. Man är väldigt liberal med användningen och man kanske inte har fullgod vårdhygien på sjukhusen. Sammantaget vrider det på antibiotikaresistensen inne på sjukhusen, säger Mats Erntell.

”Nästan omöjligt”

Allt har nu gått så långt att det verkar omöjligt att hindra resistenta bakterier från att följa med hem till Sverige.

– Det är nästan omöjligt. Det ingår i souvenirerna om du väljer att resa utomlands, säger Mats Erntell.

En bov i dramat är all inclusive-hotellens bufféer.

– Tyvärr är det så att vi ofta får utbrott i vissa sydliga länder, som Turkiet. Tänk på vad du väljer för rätter. Ät inte löskokta ägg och se till att maten du väljer är varm, om det är varm mat. Är det kall mat så ska den vara kall.

Upptäcks i tester

Ofta upptäcks inte smittan förrän resenären hamnar som patient på sjukhus. Då gör man tester och kan upptäcka de farliga bakterierna.

– Det kan också vara så enkelt att man behandlar en urinvägsinfektion med svensk antibiotika. När det inte fungerar tar man en odling och ser att det är resistenta bakterier som slagit till, säger Mats Erntell.

Det är inte bara tarmbakterier med resistens som är ett hot, även bakterien bakom den fruktade sjukhussjukan, MRSA, är betydligt vanligare i Sydeuropa.

– Många länder har en lång väg att gå, säger Mats Erntell.

Följ ämnen i artikeln