9 saker du måste veta om mordgåtan Fallet

Uppdaterad 2015-08-27 | Publicerad 2015-06-04

Fallet – en grävpodd från Aftonbladet. Foto: Polisen

Har du missat Aftonbladets grävpodd? Här är nio punkter som förklarar fallet.

---

Här hittar du mer information och alla avsnitt av Aftonbladets grävpodd #Fallet.

1. En 15-årig pojke ringer till polisen den 21 maj 1986 och berättar: "Jag har dödat min mamma".

2. När ambulans och polis anländer till bostaden i Tensta upprepar 15-åringen sitt erkännande. Han heter Samir.

3. Samir säger att han hört röster som uppmanat honom att knivmörda sin styvmamma och han döms till sluten psykiatrisk vård som han genomgår på Långbro sjukhus.

4. Efter ett och ett halvt år tar Samir tillbaka sitt erkännande och säger att det i själva verket var hans pappa som utfört mordet. Både Samir och hans tolvårige lillebror hade blivit vittnen.

5. Förundersökningen öppnas på nytt men ingen, förutom läkarna på Långbro och de närmaste anhöriga, tror på Samir. Domen kvarstår.

6. Domen blir början till en kriminell karriär för Samir som kom att vara i över 20 år. När pappan avlider 2009 har Samir lämnat den kriminella banan.

7. Advokat Sargon De Basso åtar sig hösten 2014 Samirs fall som ett resningsärende och samtidigt börjar Aftonbladets kriminalreporter Anders Johansson granska fallet.

8. I februari bestäms att Samirs ärende ska bli en grävande podcast och på skärtorsdagen har det första avsnittet av #Fallet premiär.

9. I sammanlagt tio avsnitt gräver Aftonbladets kriminalreporter Anders Johansson fram en mängd nya omständigheter och helt nytt ljus kan kastas på det nästan 30 år gamla fallet.

Följ ämnen i artikeln