Kapade id – köpte Porsche och två Audis

Uppdaterad 2015-07-05 | Publicerad 2015-07-04

Pierre Helsén, 63, blev plötsligt ägare till en Porsche och två Audis.
Bedragare kapade hans identitet och köpte lyxbilar över hela landet.
– Det är otroligt jobbigt och polisen säger att jag kan vänta mig att flera bilar dyker upp, säger han till Aftonbladet.

Minst tre erkända bilhandlare runt om i landet har under veckan blivit indragna i en bedrägerihärva.
Gemensamt för de olika handlarna är att de tror sig ha sålt bilar till Pierre Helsén, direktör på tv-bolaget Teracom, från Lidingö i Stockholm.
– Jag har ju bil och till och med en traktor men det är flera år sedan jag köpte en bil sist, säger han.

Påstod sig vara banktjänsteman

Bluffen upptäcktes i onsdags när en banktjänsteman ringde upp Pierre Helsén. Banken hade i sin tur kontaktats av en Porsche-handlare som undrade över en utebliven överföring på 1,3 miljoner.
De avancerade bluffarna möjliggjordes genom kontantförsäljning - och obefintlig id-kontroll i flera led.
Först ringde en bedragare upp respektive bilhandlare och utgav sig för att vara Pierre Helsén och berättade om sitt intresse för en viss modell.
Efter att man enats om ett kontantköp skickade bedragarna förfalskade mejl från en påstådd banktjänsteman.
– De har skickat photoshoppade kontoutdrag till bilhandlarna där det står att det finns pengar på kontot och att de här beloppen har satts in på respektive bilfirmas konto, säger Pierre Helsén.

"Väldigt skickligt gjort"

Också falska mejl från Pierre Helsén själv skickades till bilfirmorna. För att lyckas med det skapade bedragarna en ny mejl-domän - teracomab.se i stället för teracom.se.
– Allt har tydligen varit väldigt skickligt gjort. Bilhandlarna har väl glada i hågen trott att affärerna var hemma när de sett kontoutdragen, säger Pierre Helsén.
Kort efter det påstådda köpet har bedragarna beställt brådskande transport av respektive bil till Stockholm och Malmö.
– Transportfirmorna har kört ut sin last och har inte heller kontrollerat någon legitimation, säger Pierre Helsén.
Nu står han som ofrivillig ägare hos Transportstyrelsen av en vit Porsche Panamera värd 1,3 miljoner, en grå Audi Q7 och en Audi A8, båda värda cirka 900 000 kronor. 
– Jag är inte orolig trots att jag står som formell ägare. Alla fattar ju att de har blivit blåsta. Däremot är det jättejobbigt att ringa runt och bestrida varje enskild aktivitet och spärra mig själv i alla register och risken finns ju att det dyker upp hur många bilar som helst som jag får tjafsa med, säger Pierre Helsén.

Polisen: ny metod

Han uppger att utredande polis beskrivit tillvägagångssättet som nytt - vilket bekräftas av Anders Olofsson, nationell samordnare på polisens nationella bedrägericenter.
– Jag har inte hört talas om den här metoden. Falsklegitimeringen är ett stort och växande problem, man hittar hela tiden på nya sätt att kringgå säkerhetsrutinerna. Men många gånger är det också slappa rutiner som är orsaken, att man är angelägen att sälja, säger Anders Olofsson.
Att man varit väl godtrogen vill inte bilhandlarna hålla med om. En av de drabbade bilförsäljarna säger till Aftonbladet:
– Det är alltid lätt att vara efterklok men utifrån de rutiner vi hade är det inte så himla mycket mer vi kunde ha gjort annorlunda. Men nu kommer vi att stärka upp säkerheten kring den här typen av affärer. Om det är väldigt akut så får vi göra så att vi ringer bankkontoret och bekräftar, säger vd:n på en av bilfirmorna.