Kräver krismöten om flyktingarna

Uppdaterad 2015-09-03 | Publicerad 2015-08-30

Tysklands inrikesminister Thomas de Maiziere, till vänster, och hans franska motsvarighet Bernard Cazeneuve, till höger.

EU måste hålla krismöten om den akuta flyktingsituationen.

Det kräver Frankrikes, Tysklands och Storbritanniens inrikesministrar i ett gemensamt uttalande.

Ministrarna vill att EU-ländernas inrikes- och justiteministrar ska mötas inom två veckor.

EU måste hitta vägar att hantera den akuta migrant- och flyktingsituationen.

Det skriver Tysklands Thomas de Maiziere, Frankrikes Bernard Cazeneuve och Storbritanniens Theresa May i ett gemensamt uttalande på söndagen.

"Vi har bett ordföranden att organisera ett extrainsatt möte mellan inrikes- och justitieministrarna inom de kommande två veckorna", skriver de i uttalandet.

Mötet syftar till att hitta "konkreta åtgärder" mot krisen.

Föreslår zoner för registrering

De tre ministrarna träffades i Paris under lördagen för att diskutera migrationsfrågan. I sitt uttalande föreslår man också särskilda zoner för att säkerställa att migranterna lämnar fingeravtryck och registreras.

Zonerna ska upprättas i Grekland och Italien senast vid årsskiftet, föreslår ministrarna.

Uttalandet kommer bara några dagar efter de senaste flyktingtragedierna i Europa.

I torsdags hittades 71 döda flyktingar i en frysbil i Österrike, troligen kvävda till döds. Samma dag drunknade uppemot 200 migranter när deras båt kapsejsade utanför den libyiska staden Zuwara.

Oense sinsemellan

Storbritannien, Frankrike och Tyskland är oense sinsemellan på migrations- och flyktingområdet. Tyskland har aviserat att man tänker frångå Dublinförordningen för att alla syriska flyktingar i landet ska få stanna.

Den brittiska inrikesministern Theresa May har valt en hårdare linje. I juli aviserade hon en kraftig sänkning av de bidrag som asylsökande i Storbritannien får.