Putins hot riktar sig inte bara mot Turkiet

Rysslands president Vladimir Putin använde sitt årliga ”state of the union”-tal till att understyrka att Ryssland inte är ett land man ska mucka med.

Släggan var riktad mot Turkiet men det fanns säkert många andra länder som kände det kalla vinddraget i nacken.

Putins taktik sedan han bestämde sig för att återupprätta Ryssland som militär och politisk stormakt har hela tiden varit att skrämma omvärlden. Att visa att han är den tuffaste och farligaste killen på skolgården som inte låter sig utmanas ostraffat.

När Turkiets Tayyip Erdogan, en ledare med en lika grandios självbild som Putin, också ville visa att han minsann är stor och stark och sköt ner ett ryskt stridsplan, tog Putin det som en personlig utmaning. Här gäller det att stämma i bäcken innan andra länder också tror att de kan sticka upp ostraffat.

Språkbruket Putin använder mot en fram till nyligen nära vän, är lika ovanligt som extremt i det internationella umgänget. Det hör mer hemma inom den internationella undre världen än i de politiska salongerna.

Ett exempel från Putins tal om tillståndet i nationen.

– Om någon tror att man kan begå ett sånt här vedervärdigt krigsbrott, att mörda våra medborgare, och komma undan bara med en bojkott av tomater så har de grovt misstagit sig. Vi kommer att påminna dem mer än en gång om vad de gjort och de kommer att ångra sig mer än en gång.

Allmän varning

Går det att tolka som annat än ett öppet hot om att nästa gång Ryssland har möjlighet att slå till så kommer Turkiet att få rejält på käften?

Även om hotet är riktat mot ett specifikt land så utgör det en allmän varning till omvärlden. Sätt er inte på Ryssland för då smäller det. En varning som garanterat noterades i många av Europas huvudstäder, inte minst i Baltikum och de forna öststaterna.

Så länge Putin bara snackar är det en sak men som han visat i både Georgien och Ukraina så är han i avgörande lägen beredd att även använda militära medel.

Att Putin avhållit sig från ett mer våldsamt svar mot Turkiet beror på två saker. Det är ett Nato–land och omfattas därför av principen om ett kollektivt försvar. Än viktigare är att Putin vill bli del av en internationell koalition mot Islamiska staten. Där Turkiet redan är medlem.

Jämför med nazism

Bortsett från hoten mot Turkiet var huvudtemat i Putins tal kampen mot den internationella terrorismen. Han jämförde den med nazismen.

– Vi står öga mot öga med en barbarisk och destruktiv ideologi. Vi behöver en kraftfull knytnäve, en enad front.

Ryssland har egna islamistiska extremister som Putin redan slagit till hårt mot. Nu är han rädd att de ska bli inspirerade av Islamiska staten, IS. Där sammanfaller Rysslands intressen med Europas och USA:s vilket ger Putin en chans att komma tillbaka i den internationella gemenskapen utan att ge upp Krim som han fräckt snodde från Ukraina förra året.

Västvärlden är villigt att för tillfället glömma Ukraina om de får hjälp av Ryssland med att krossa IS. Sanktionerna är kvar men ingen upptrappning ligger i pipeline.

På en punkt är Putin helt rätt ute. Erdogan spelar dubbelt om IS. Självklart skulle Turkiet kunna stoppa smugglingen av olja som finansierar IS terror om man ville det. Men Turkiet har nytta av IS som ett verktyg att motverka kurdernas självständighetssträvanden.

Lejd mördare

Däremot är det inte mycket till bevis som Putin presenterat för att Erdogan och hans familj personligen skulle berika sig på oljan. Även Putins allierade Syriens diktator Assad köper olja av IS, eftersom priset är lågt.

När det gäller att berika sig själv så spelar Putin dessutom i en egen division om man får tro bland andra den mördade oppositionspolitikern Boris Nemtsov som tidigare i år sköts ett stenkast från Kreml av en lejd mördare.