Upplopp i Liverpool

Publicerad 2011-08-10

200 inblandade Brand- bomber och tegelstenar mot polisen Liverpool, Birming- ham och Manchester värst drabbade i nya kravaller

På tisdagen spred sig kravallerna över Storbritannien – oroligheter rapporterades både i Manchester, Liverpool och Birmingham.

Men i London verkade de 16 000 poliserna i tjänst ge effekt – där var det lugnare än på flera dagar när kravallerna gick in på det fjärde dygnet.

16 000 poliser sattes in för att stoppa upploppen i London för att försöka få ett slut på vad som beskrivs som de värsta upploppen i Storbritannien på decennier.

Polisen gick ut och meddelade att de skulle komma att använda sig av plastkulor för att slå ner kravallerna – om det blir skulle bli nödvändigt. Polisen vädjade också till sina frivilliga och pensionerade poliser att komma in och hjälpa till.

Och den ökade polisnärvaron gav effekt – London var lugnare än på flera dagar.

Upploppen sprider sig

Nära 700 personer har hittills gripits i London, men oroligheterna har nu spridit sig ut över landet. Upplopp rapporteras både från Manchester, Liverpool och Birmingham där affärer plundrats och bilar och byggnader satts i brand.

Polisen mötte motstånd också från upprorsmakare som kastade sten och slogs med käppar.

111 poliser har skadats sedan kravallerna i London började i lördags.

I flera delar av London har medborgargarden bildats för att försvara områden mot attacker och plundringar. På sociala medier rapporteras det att fotbollsfirmor ska ha gått ut för att hjälpa befolkningen i bland annat Enfield.

Bara i London har natten måndagen 685 personer gripits sedan upploppen inleddes. 111 av dem har åtalats.

Londonpolisen har också gripit en 21-årig man misstänkt för att ha anlagt den storbrand som drabbade en möbelaffär i Croydon natten till tisdagen.

En död och en kritiskt skadad

En 26-årig man avled i dag sedan han under måndagskvällen hittades skjuten i en bil i Londonförorten Croydon. De två personer som fanns med mannen i bilen har gripits, misstänkta för att ha hanterat stöldgods.

En 67-årig man vårdas på sjukhus med svåra skallskador sedan han enligt uppgift attackerats av upprorsmakare när han försökte släcka en brand i Londonförorten Ealing på måndagen. Mannens tillstånd bedöms som kritiskt.

Polisen efterlyste under tisdagskvällen vittnen till misshandeln av mannen.

Höga kostnader för skadegörelse

En talesman för försäkringsbolagen säger på tisdagen att kostnaden för skadegörelsen redan är uppe i 100 miljoner pund.

Polisen har under tisdagen börjar publicera bilder från övervakningskameror för att få hjälp att gripa inblandade.

På tisdagen kom också rapporter från polisen om att ingenting tyder på att Mark Duggan sköt mot polisen innan de sköt honom.

Det var dödsskjutningen av fyrabarnspappan i Tottenham som var startskottet för de upplopp som nu sprider sig över landet.

Tipsa |
Aftonbladet