Hur ingriper man som vän?

Uppdaterad 2011-09-24 | Publicerad 2011-09-23

Vänninan gjorde egentligen alla rätt när den 30-åriga mamman isolerade sig med sin pojkar.

Hon ringde.

Kom på besök.

Kontaktade socialtjänsten.

– Drar man sig undan och inte svarar i telefonen ska man lägga sig i, säger Anders Nyman, legitimerad psykolog och psykoterapeut.

Socialtjänstlagen tvingar ingen privatperson att ingripa när en vän, granne eller släkting med barn isolerar sig från omvärlden.

Däremot finns det en uppmaning i lagen.

– Lagen uppmanar privatpersoner att göra en anmälan till socialtjänsten om man tror att ett barn far illa, säger Berith Josefsson, expert på social- och ungdomsvård på Socialstyrelsen.

”Inte av fri vilja”

Det finns ett viktigt steg innan anmälan. Använd ditt civilkurage och försök först själv hjälpa.

– När någon stänger in sig och så fort det finns barn med i bilden måste man höja uppmärksamhetsnivån lite grann. Barn isoleras inte av fri vilja, säger Anders Nyman, legitimerad psykolog och psykoterapeut och fortsätter:

– Drar man sig undan och inte svarar i telefonen då ska man lägga sig i.

Vid vägran - anmäl

Hur gör man då?

Ring den berörda personen. Besök dennes hem. Sitt ner för att prata.

– Säg "Jag ser att du är i kris och det här är inte bra. Du måste ha hjälp, säger Anders Nyman.

Om föräldern vägrar hjälp är det enda rätta att anmäla missförhållandet i hemmet till socialtjänsten i hemkommunen. Anmälan får vara anonym.

– När det verkligen finns behov ska socialtjänsten kunna gå in och erbjuda stöd. Det behöver inte innebära att barnen omhändertas, säger Berith Josefsson.

Skedde trots stöd

Allt detta gjorde den 30-åriga mammans vännina Sophia Njoroge. Hon ringde mamman. Åkte hem till henne. Till och med vände sig till socialtjänsten i Sigtuna för att hjälpa 30-åringen att få försörjningsstöd.

I mördades pojkarna - av sin mamma.

– Ingen ska känna skuld. Det specifika fallet händer ju i princip aldrig. De signaler som sändes ut innan det här händer var inte särskilt alarmerande att någon trodde att det gällde mord. Men mamman har lämnats i sticket av socialtjänsten, säger Anders Nyman.