Kristdemokraterna och Liberalerna under spärren i ny mätning

Publicerad 2024-06-17 06.00

Socialdemokraterna backar och får det lägsta stödet på ett och ett halvt år i Aftonbladet/Demoskops väljarbarometer.

För Liberalerna och Kristdemokraterna är läget ännu värre – partierna hamnar under riksdagsspärren.

– Det är inte så positivt för KD och L, säger Johan Martinsson, opinionschef på Demoskop.

Socialdemokraterna står för det största tappet i Aftonbladet/Demoskops väljarbarometer för juni. Partiet backar två procentenheter och får 33,0 procent.

Demoskops opinionschef Johan Martinsson säger att partiet har tappat väljare i varje mätning under våren. Stödet i denna mätning är det lägsta på ett och ett halvt år. Martinsson förklarar tappet med att Socialdemokraternas viktigaste frågor inte har stått i fokus under EU-valet och att det smittar av sig även på denna väljarbarometer som handlar om riksdagsvalet.

– Det har inte pratats särskilt mycket om välfärd och sjukvård till exempel, säger han.

Ebba Busch, Ulf Kristersson, Jimmie Åkesson och Johan Pehrson.

Dömde ut mätning som irrelevant

Kristdemokraterna och Liberalerna får 3,3 respektive 2,6 procent och skulle åka ur riksdagen om mätresultatet var valresultatet. Partierna låg under spärren även i SCB:s partisympatiundersökning som presenterades i onsdags. KD-ledaren Ebba Busch avfärdade den mätningen som irrelevant eftersom mätperioden inte var under EU-valet. Aftonbladet/Demoskops mätning har gjorts mellan 2 och 11 juni, det vill säga i slutspurten på valkampanjandet och två dagar efter valet.

– Ebba Busch har rätt i att partisympatiundersökningen är irrelevant i den aspekten, men den här är gjord just under perioden hon pratar om. Det visar inte så positivt för Kristdemokraterna, eller för Liberalerna heller för den delen, säger Martinsson.

Sverigedemokraterna ska inte räknas ut

Sverigedemokraterna backade två procentenheter i EU-valet, något som Jimmie Åkesson efteråt beskrev som en chock. I Aftonbladet/Demoskops junimätning ligger partiet tvärtom stadig på dryga 21 procent.

– Det har varit en rejäl diskussion kring Kalla faktas avslöjande. Sverigedemokraterna fick också kritik för en aggressiv krishantering under EU-valskampanjen, men det har inte avskräckt väljare i riksdagsvalet. Det visar att Sverigedemokraterna inte ska räknas ut för att de misslyckades i EU-valet, säger Martinsson.

S: Dra inte för stora slutsatser

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin säger att mätningen tydligt visar att S har ett ökat förtroende sedan valet 2022 då partiet fick 30,3.

– Mätningen visar också att två regeringspartier hamnar under riksdagsspärren. Detta visar på ett stort missnöje med Ulf Kristerssons regeringsunderlag, säger Baudin.

Tobias Baudin.

Vad tror du det beror på att ni tappar?

– Jag tror inte man ska dra för stora slutsatser av enskilda mätningar, men det är tydligt att vårt parti har ökat sitt förtroende sedan valet.

Kristdemokraternas partisekreterare Liza-Maria Norlin skriver i en kommentar till Aftonbladet:

”Kristdemokraterna har precis gjort en urstark valrörelse. Vi gick från runt 3 procent till 5,7 procent på två veckor. Vi är såklart aldrig nöjda med dåliga siffror. Det finns bara en väg ur dåliga opinionsmätningar och det är leveranser.”

Liberalerna avböjer kommentar.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.