C pressar regeringen – kräver mer pengar till ukrainska flyktingar

Publicerad 2024-05-04

Centerpartiet gör en ny offensiv för att försöka tvinga regeringen att höja dagersättningen för ukrainska flyktingar.

Partiet kräver nästan en dubblering av dagens stöd, men regeringen har tidigare sagt nej.

– Vi har inte gett upp, säger Centerns Martin Ådahl.

Följ ämnen
Ukraina

Centerpartiet vill att dagsersättningen till ukrainare i Sverige ska höjas. Partiet har tidigare försökt gå fram med ett förslag i riksdagens finansutskott, men blev då nedröstade.

Nu försöker partiet återigen tvinga regeringen att höja ersättningen till ukrainarna.

– Det är trögt och tufft att få med sig de andra men vi har inte gett upp, säger Martin Ådahl, ekonomiskpolitisk talesperson för C.

Martin Ådahl, ekonomiskpolitisk talesperson för C.

Låg ersättning i Sverige jämfört med andra länder

Ukrainska flyktingar som kommit till Sverige får en dagersättning på 71 kronor per dag om de har boende där mat inte ingår. Har man delat hushåll blir det 61 kronor per dag.

Många av de ukrainare som inte har arbete hamnar hos soppkök och köar för matkassar hos hjälporganisationer.

Regeringen, med migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) i spetsen, har sett problemet och arbetar med ett lagförslag som innebär att ukrainare som varit i Sverige i minst ett år ska få folkbokföra sig här. Det innebär rätt till flera stöd som kan göra att ersättningen ökar.

Men förslaget kan bli verklighet först i november i år och regeringen räknar med att 10 000 ukrainare lämnar Sverige innan dess.

Kristdemokraterna har sagt att man driver frågan om att höja ersättningen, men någon höjning kom inte i regeringens vårbudget.

Centerpartiet har låtit riksdagens utredningstjänst jämföra ersättningen i Sverige med nivån i andra länder.

I Sverige handlar det om 2 166 kronor per månad för en ensamstående vuxen person. I Finland ligger ersättningen på 4 000 kronor, Belgien 8 370 kronor och Norge 16 890 kronor, enligt utredningen.

– Vi ligger överlägset i botten. Därför är målet att skrapa oss upp till en anständig nivå som alla andra klarar av, säger Martin Ådahl.

Maria Malmer Stenergard (M)

”Regeringen kan lösa det här”

Centerpartiet vill försöka förmå riksdagen att rösta igenom en extraändringsbudget som innebär ett rejält tillskott till ukrainarna.

Därför lägger partiet fram ett initiativ i finansutskottet i mitten av maj som innebär att ersättningen höjs från dagens 71 kronor per dag till 131 kronor per dag.

Helst ska stödet vara retroaktivt och gälla sedan den 24 februari i år – tvåårsdagen för Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Kostnaden för staten blir 360 miljoner kronor, enligt C:s beräkningar.

– Regeringen kan lösa det här. Det viktigaste är att vi får till det. Vi har gjort extra utbetalningar under pandemin, vi har gjort det för bönderna tidigare och i sådana här fall brukar vi ha kort beredningstid, säger Martin Ådahl.

Röda Korset delar ut matkassar till ukrainska flyktingar i Hagsätra i Stockholm.