Kidnappad sjuåring räddad ur pedofilkällare

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

I 52 dagar hade pojken varit saknad.

Men efter en stor insats ledd av Interpol har sjuåringen nu mirakulöst räddats – från källaren hos en misstänkt pedofil i en rysk by.

– Vi slutade aldrig tro på att vi skulle hitta honom. Det är en explosion av känslor, säger pojkens pappa.

Pojken var på väg hem från skolan den 28 september. Han klev av skolbussen, men kom aldrig hem. Sedan dess har han varit spårlöst försvunnen.

Närmare 3 000 personer, såväl frivilliga som polis och militärer, har deltagit i sökinsatser i området kring ryska Gorki utan framgång.

Men i går utspelade sig dramatiska scener när specialstyrkor bröt sig in i en misstänkt pedofils hem i en by trettio mil öster om Moskva.

Filmer från insatsen visar hur polisen skär sig igenom en förstärkt metalldörr för att sedan befria pojken som suttit inlåst därinne. Under gripandet uppgav den misstänkta förövaren till polisen att pojken bara spelat datorspel i husets källare, rapporterar BBC.

Rysk polis tar sig in i huset där pojken hölls fången.
Foto: AP
Rysk polis tar sig in i huset där pojken hölls fången.

Familjen: ”Äntligen”

Pojkens pappa säger att den sjuårige pojken, som undersökts av läkare, är frisk och verkar må förhållandevis bra.

– Vi slutade aldrig tro på att vi skulle hitta honom. Han var väldigt glad att se sin mamma, han kramade och pussade henne. Det är en explosion av känslor och vi känner enorm lättnad. Äntligen, säger pappan enligt Daily Mail.

Ett team med psykologer har kallats in för att stötta barnet och familjen efter traumat. Vad pojken faktiskt varit med om är ännu inte fastställt, men enligt polisrapporter har han utsatts för sexuella övergrepp.

Spårades via dark web

Att sjuåringen hittades är ett resultat av ett stort internationellt samarbete.

Polisen i USA tyckte sig se en möjlig koppling mellan en frekvent användare av dark web, en dold krypterad del av internet som används för allt från drogförsäljning till trafficking, och kidnappningen av den försvunna sjuåringen. Enligt polisen har mannen tidigare kidnappat en flicka, som dock hittades snabbt.

Foto: AP
Den misstänkte pedofilen greps av rysk polis.

Interpol kontaktades och sedan dess har polisstyrkor i flera länder samarbetat för att få fram all slags information som kunde leda till att lokalisera såväl dark web-användaren som pojken.

Baserat på uppgifterna lyckades ryska myndigheter identifiera den misstänkta, en 26-åring från byn Makarikha. Och nu har man alltså även lyckats hitta sjuåringen, som hållits gisslan i 52 dagar drygt tjugo mil från sitt hem.

– En ung pojke är nu där han hör hemma – hos sin familj. Detta tack vare våra dedikerade specialister och ett snabbt agerande från myndigheter runt om i världen, säger Interpols generalsekreterare Jürgen Stock i ett uttalande.

– Samtidigt som vi är oerhört glada över att den här historien fick ett bra slut så väntar mängder av barn där ute fortfarande på att räddas.

I mitten av oktober greps hundratals personer i 38 länder, misstänkta för inblandning i en av de största webbplatserna för sexhandel med barn på dark web, enligt BBC. Under samma insats räddades 23 barn.

Foto: AP
Svetlana Petrenko, talesperson RIC.
Publicerad:

LÄS VIDARE