Konst

Säljer osynlig konst – för över 100 000 kronor

Av: 

Benjamin Ekroth

NYHETER

Luft är väl ingen konst?

Eller så är det just vad det är.

Någon har i alla fall just köpt det icke-existerande konstverket för 150 000 kronor.

Konstig luft eller luftig konst?
Konstig luft eller luftig konst?

Den italienske konstnären Salvatore Garau sålde nyligen en skulptur för 150 000 kronor. Utropspriset var 60 000-90 000 kronor. Men budgivningen trissade upp slutpriset.

Den lycklige köparen behöver inte anlita transportfirma för att ta hem konstverket. Allt denne får är nämligen ett äkthetsintyg – en lapp signerad och stämplad av Salvatore Garau. Det och en instruktion: Verket måste placeras på en öppen yta som mäter 150 x 150 centimeter.

Men i vilket material har Salvatore Garau arbetat undrar du kanske. Trä? Metall? Keramik? Nej, luft. Närmare bestämt vakuum.

”Ingenting” väger något

Konstverket, med titeln ”Io Sono” italienska för ”Jag är”, är osynligt. Men enligt Salvatore Garau är det ett tomrum fyllt av energi.

– Vakuumet är inget annat än ett utrymme fullt av energi. Även om vi tömmer det och inget finns inget kvar, enligt Heisenbergs osäkerhetsprincip att ”ingenting” har en vikt. Därför finns det en energi som kan kondenseras och omvandlas till partiklar – det vill säga till oss, har Garau tidigare sagt om en av sina tidigare icke-materiella skulpturer.

Om du inte förstår vad Garau menar är du inte ensam.

”Gjord av luft och ande”

Tidigare i år "visade" han en annan icke-materiell skulptur med titeln "Buddha kontemplerar" i Milano. Verket består för en ovan betraktare endast av en tejpad ruta på marken. Men nånstans innanför rutan finns alltså en skulptur, enligt konstnären.

– Den existerar och kommer att finnas på den här platsen för alltid. Du kan inte se den men den existerar. Den är gjord av luft och ande, säger Salvatore Garau.

Skulpturen ska aktivera vår fantasi, en kraft som finns inom oss alla, menar han.

– Vi har ju trots allt format en Gud som vi aldrig har sett, säger Salvatore Garau enligt Newsweek.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – förhandsboka här!

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Konst