Välkänd jätteelefant hittad ihjälskjuten

Publicerad 2014-06-14

Satao var runt 50 år gammal och har blivit en av Afrikas mest välkända elefanter.

Kenyanske elefanten Satao, känd för sin storlek och sina enorma betar, har hittats ihjälskjuten.

Tjuvjägare ligger bakom hans död och nu sörjs "en gammal vän" av viltvårdarna i nationalparken, skriver TT.

30 maj sköts Satao med giftpilar. Tjuvjägare har därefter hackat sönder hans huvud för att komma åt elfenbenet i de ovanligt stora betarna.

Viltvårdarna i den kenyanska nationalparken Tsavo kunde identifiera honom bland annat på öronen, enligt TT.

Nu har nationalparken gett besked om att det verkligen var Satao som dödats.

Satao var runt 50 år gammal och har blivit en av Afrikas mest välkända elefanter. Han var en av de sista med betar så stora att de nådde ner till marken, enligt The Independent.

En kamp fördes mellan tjuvjägare, som följde elefanten med GPS, och Kenyan Wildlife Service som slog sig samman med Tsavo Trust för att skydda honom. I 18 månader har de sistnämnda använt bland annat flyg för att övervaka hans rörelser, enligt The Independent.

"Hade ingen chans att överleva"

I mars hittades Satao skjuten med giftpilar av tjuvjägare, men kunde då återhämta sig tack vare veterinärvård. I maj hittades han däremot död.

"Pilen hade gått in på hans vänstra sida och han hade ingen chans att överleva. I dag är det med djupt beklagande vi kan bekräfta att Satao är död, mördad av en tjuvjägares giftpil för att möta den till synes omättliga efterfrågan på elfenben i länder långt borta", skrev Tsavo Trust på sin hemsida i fredags.

20 000 afrikanska elefanter dödades av tjuvjägare i fjol, uppger Konventionen om internationell handel med hotade arter, Cites, enligt TT.

Hela bestånd är hotade i vissa länder.

Nationalparken Garamba i Kongo uppges vara under attack i och med att 68 elefanter har skjutits ihjäl där de senaste dagarna. En ökad efterfrågan på elfenben i Asien tros ligga bakom, enligt AP.