Dinamarca polisanmäld – för t-shirt

Publicerad 2014-09-30

Rossana Dinamarca (V) bar en t-shirt där det stod ”SD = rasister” när riksdagen skulle välja nya talmän.

Något som upprörde så pass att hon ska ha blivit polisanmäld.

– Jag bara skrattade när jag hörde det, säger hon.

Reaktionerna har varit många sedan igår då Rossana Dinamarca (V) kom till riksdagen klädd helt i svart, med texten ”SD = rasister” på tröjan.

Riksdagsledamoten berättar idag, vid riksmötets öppnande, att hon fått mejl, telefonsamtal, Facebookmeddelanden och Twitterposter från alla möjliga håll och kanter. Många av dem har varit aggressiva och hatiska, berättar hon.

– Jag har kallats slyna, hora, fitta, sådana saker.

Men flera av de som har hört av sig har också varit tacksamma.

– De har tackat för att jag ställt mig upp och sagt vad jag tycker, säger hon.

Rösta blankt

Vänsterpartiet begärde under gårdagen sluten omröstning när Björn Söder föreslagits till andre vice talman av Sverigedemokraterna. På så vis ansåg partiet att den som ville protestera mot valet kunde visa det genom att rösta blankt.

Omröstningen blev långdragen, och till slut ”vann” Söder den tredje voteringen genom att riksdagen bortsåg från praxis och räknade vilket förslag som fått flest röster istället för mer än hälften, eftersom Söder var enda kandidaten till andre vice talmansposten. Ett väntat utfall, men ändock en protest, menade Vänsterpartiet.

T-shirten fick Rossana Dinamarca av en kompis som tillverkat likadana tröjor åt bandet Teddybears Stockholm.

– Det slog mig i lördags att bandet haft de här tröjorna. Jag frågade om det var möjligt att jag kunde få en likadan. Och det fick jag.

"Bara skrattade”

Under riksmötets öppnande fick hon höra av journalister att hon ska ha blivit polisanmäld för att ha burit t-shirten.

Igår berättade Dinamarca att hon inte tycker att budskapet på tröjan bryter mot riksdagens klädkod, där det står att man ska bära vårdad klädsel.

– Jag bara skrattade när jag hörde om polisanmälan. Det är ju inte seriöst.

Hon fick också höra att förre statsministern Göran Persson (S) ska ha tyckt att hennes tilltag var upprörande.

– Det finns kanske annat han borde vara mer upprörd över, känner jag, än en t-shirt. Till exempel att det nu sitter 49 rasister i riksdagen.

På tisdagen hade hon andra kläder på sig under riksmötets högtidliga öppnande, nämligen en folkdräkt från Bolstad i Dalsland.

– Den har jag för att markera att jag är medborgare i det här landet. Jag firar mina rättigheter och att jag får tycka och tänka precis som alla andra medborgare, säger hon.

Följ ämnen i artikeln