Lena Mellin: Man förlorar på att vara otrevlig

Publicerad 2014-05-23

Aftonbladets inrikespolitiska kommentator Lena Mellin tycker att debatten i SVT var lite väl lång med sina två timmar.

Efter den fortsatta "gubbdebatten" tror hon inte att Marita Ulvskog (S) tjänar på att kalla sina motståndare för "skithög".

– Jag tror generellt att man förlorar på vara otrevlig mot människor och det är ganska otrevligt att kalla någon för skithög, säger hon.

Lena Mellin tycker att fredagskvällens debatt i huvudsak var ganska bra.

– Men på slutet mattades i alla fall mitt intresse. Det blir väldigt långt med två timmar, säger hon.

– Den som var hos oss i onsdags var bättre. Den var mer ideologisk och kopplad till olika sakfrågor, fortsätter Lena Mellin.

Hon deltog i Aftonbladets direktsända eftersnack efter SVT:s slutdebatt mellan toppkandidaterna för EU-valet, tillsammans med riksdagsledamoten Jessica Rosencrantz, (M) och Anders Lindberg, ledarskribent på Aftonbladet.

– Den här diskussionen kring klimatmålen var ganska svårbegriplig för tittarna. Den förutsatte vissa förkunskaper, annars kunde man inte hänga med, säger Lena Mellin.

Hon tror inte att någon vann röster på debatten om ursprungsmärkning av mat, som hölls tidigt i programmet. Men hon tycker att det var bra att frågan togs upp.

– Vi behöver sanktioner om länderna inte följer regler kring antibiotikabehandling av grisar. Om man först bestämmer sig för att ha regler och om ingen gör något när 24 av 28 länder bryter mot dem, då kan man lika gärna strunta i att ha regler, säger hon.

"De flesta håller med"

När Marit Paulsen (FP) förespråkade investeringar i gränsöverskridande infrastruktur fick hon inte så mycket uttalat medhåll.

– Men jag tror att de flesta håller med henne, säger Lena Mellin.

Marita Ulvskog (S) ville inte svara ja eller nej på frågan om Sverige ens ska vara med i EU.

– Hon ville väl inte säga "nej". Hon var på nej-sidan inför folkomröstningen och partiet var och är för svenskt medlemskap, säger Lena Mellin.

Flera "ja eller nej"-frågor ställdes till deltagarna och Marita Ulvskog var den som höll upp både röd och grön skylt flest gånger. Dessutom sneglade hon på de andra debattörerna innan hon höll upp någon skylt, noterade Lena Mellin.

"Piratpartiet blir inte kvar"

Förutom Christian Engström (PP) som inte visade framfötterna så mycket, hördes kandidaterna lika mycket. Piratpartiets hjärtefråga om övervakning togs å andra sidan upp i slutet av programmet.

– De vill ogärna lägga sig i debatten i de andra frågorna, säger Lena Mellin.

Hon tror inte att partiet blir kvar i EU-parlamentet efter valet.

– Piratpartiet märks inte så mycket i debatten överhuvudtaget. De har suttit i parlamentet i fem år, Christian Engström har vi inte sett röken av förutom de senaste veckorna, säger hon.

Debatten om jobben var inte så strukturerad – med undantag för just Christian Engström.

– Han tog upp själva bottenfrågeställningen: Vad ska EU göra för att jobben ska bli fler, säger Lena Mellin.

"Otrevligt kalla någon för skithög"

Marita Ulvskog kallade Gunnar Hökmark (M) för "skithög" när hon trodde att mikrofonen var av i Aftonbladets Partiprogrammet i onsdags. På fredagen presenterade Europaportalen en Sifo-mätning som visar att förtroendet för henne har ökat. Mätningen gjordes mellan den 19 och 23 maj.

Men Lena Mellin tror inte att Ulvskog vunnit på sitt uttalande.

– Jag tror generellt att man förlorar på vara otrevlig mot människor och det är ganska otrevligt att kalla någon för skithög, säger Lena Mellin.

Om väljarna har blivit så mycket mer välinformerade efter debatten är tveksamt, enligt Lena Mellin.

Samtidigt räknar hon med att väljarna gör som inför riksdagsvalen – där man inte hör talas om samma krav på upplysning – nämligen går på känsla.