Rektor jämförde mobbning med Paradise Hotel

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2014-12-15

Den 13-åriga flickan vågade inte lämna klassrummet på grund av mobbarna som väntade utanför.

När mamman slog larm svarade rektorn med att jämföra skolan med en dokusåpa.

”Vi i skolan jämför det ibland med Paradise Hotel om du förstår vad jag menar. Intriger, skvaller och lögner tillhör kontakten med andra.”

Det är Värmlands Folkblad som först berättat historien om Julia, en 13-årig tjej som under hela hösten ska ha utsatts för grov mobbning på en skola i Värmland.

Det som började med ett mindre gräl mellan en grupp elever blev allt värre och på grund av skolans oförmåga att reda ut situationen övergick det i rena trakasserier.

– Då började jag få sms från dem där de skrev att jag var äcklig och vidrig och klankade ned på mig i allmänhet. Och så började det ringa på nätterna, anonyma samtal som dö, hora, säger Julia till Värmlands Folkblad.

”Det hör till”

Till sist fick Julias mamma nog. Hon slog larm till skolans rektor.

– Jag kunde inte bara sitta och titta på hur min dotter mådde dåligt utan att någon från skolan lyckades att hantera situationen, säger mamman till Aftonbladet.

Rektorn svarade i ett mejl:

”Det här gäller framför allt osämja mellan tjejer i den här åldern. Vi i skolan jämför det ibland med Paradise Hotel om du förstår vad jag menar. Intriger, skvaller och lögner tillhör kontakten med andra.”…

Mamman trodde knappt det var sant när hon såg rektorns svar.

– Man blir både arg, men framför allt ledsen när man förstår att de inte alls tycks ta det här på allvar, samtidigt ligger min dotter hemma och gråter av rädsla.

Allt kulminerade den 2 december när flera av mobbarna ska ha väntat på Julia utanför skolan.

Julia stängde in sig i ett klassrum.

– Jag var jätterädd och stod och skakade, säger hon till Värmlands Folkblad.

Trots att det var andra gången på kort tid som Julia blivit direkt hotad vid skolan var det ingen ur personalen som hörde av sig till hennes mamma.

– Det är nästan det jag tycker är värst av allt, de måste ju förstå att jag måste få veta om flera andra elever hotar min dotter.

”Får inte fortsätta”

Händelsen blev droppen.

– Vi kan inte låta det här fortsätta, min dotter får vara hemma från skolan och efter jul är tanken att hon ska börja på en annan skola, säger mamman.

– Det här med mobbning blir bara värre och värre och det är dags att skolan börjar ta det här på allvar, det kan ju inte vara meningen att det är den som mobbas som ska tvingas byta skola.

Skolans rektor vill när Aftonbladet når honom inte kommentera händelserna med hänvisning till sekretess.

– Jag kan ju inte göra det, vilket innebär att jag är lite bakbunden, men så är det tyvärr.

Men du jämför skolan med Paradise Hotel, varför?

– Det är ett citat som är ryckt ur sitt sammanhang ur ett längre resonemang och jag kan inte heller gå in på det.

Hur kommer ni att agera framåt mot mobbning på skolan?

– Nu befinner vi oss mitt uppe i det här och sedan får vi utvärdera hur vi hanterar det och se om vi behöver ändra våra rutiner.

Fotnot: Julia heter egentligen något annat.

Följ ämnen i artikeln