Bröderna älskade att idrotta

Uppdaterad 2013-04-20 | Publicerad 2013-04-19

AP: Bröderna har bott i USA under minst ett år

BOSTON/STOCKHOLM. Lovande idrottare och studenter – men med helt skilda personligheter.

Så beskrivs de två bröder som misstänks ligga bakom terrorattentatet i Boston.

– Jag brukade varna Dzjochar att Tamerlan hade dåligt inflytande på honom, säger en kusin till Boston Globe.

Nu kommer uppgifter om att den äldre brodern redan 2011 kontrollerades av FBI.

Bombexplosionerna i Boston och den massiva polisjakten på de misstänkta som följde har chockat en hel värld. .

Bröderna Tamerlan Tsarnajev, 26, och Dzjochar Tsarnajev, 19, misstänks ligga bakom bombdåden som dödade tre personer, däribland en åttaårig pojke, och skadade drygt 176 personer.

I takt med att allt fler detaljer om de båda bröderna rullas upp i internationella medier framträder en bild av två talangfulla idrottare och studenter med stora olikheter.

Bröderna Tsarnajev växte upp i det oroliga norra Kaukasien i södra Ryssland, och tros vara av tjetjensk börd. De kom som flyktingar till USA i början av 2000-talet. Enligt NBC News flyttade den yngre brodern Dzjochar till USA tillsammans med sina föräldrar år 2002, medan hans äldre bror kom ensam 2003.

Familjen bodde högst upp i ett flervåningshus i Cambridge, Boston. De fick ekonomiskt stöd från en av pappans bröder. Brödernas far var enligt Wall Street Journal en duktig bilmekaniker som hade planer på att starta eget. Men hans engelska var dålig och enligt New York Times flyttade föräldrarna tillbaka till Kaukasien förra året.

Dzjochar Tsarnajev blev däremot snabbt en del av det amerikanska samhället. Han tog examen från gymnasiet Cambridge Rindge and Latin School 2011 med goda betyg. Samma år fick han ett stipendium på 2 500 dollar som går till lovande studenter. Familj, vänner, lärare och bekanta beskriver den nu jagade yngre brodern som vänlig, gladlynt och populär. Många har svårt att föreställa sig att han gjort något av det som han nu är misstänkt för.

– Vi är helt chockade, vi förstår inte. Vi såg inga tecken på något sjukligt beteende hos Dzjochar. Det här kommer som en chock, verkligen, säger den tidigare klasskamraten Eric Mercado till CNN och får medhåll av läraren Larry Aaronson.

– Han var så tacksam för att vara här på skolan. Han var medkännande, han var omtänksam, han var gladlynt.

Norskan Emma Meisingset gick på samma skola som den terrormisstänkta 19-åringen.

– Alla jag har pratat med säger att han var en vanlig typ. De säger att han inte var intresserad av politik. Han var religiös, men ingen uppfattade honom som extremist, säger hon till VG.

Dzjochar tränade brottning i skollaget under de tre år han gick där. I två år var han till och med kapten över skolans brottarlag. Efter att ha tagit examen kom han ofta tillbaka till skolan för att träna med laget.ä

– Han var en hängiven grabb, och alla barnen älskade honom. Vi utnämnde bara kaptener som är bra, men som också kan vinna respekt från sina brottarkolleger. Han hade alla dessa kvaliteter. Han var en av mina grabbar, säger Peter Payack, brottningscoach på skolan till Boston Globe.

Hans far har i en intervju med AP beskrivit sonen som "en riktig ängel".

Dzjorchars äldre bror Tamerlan Tsarnajev, 26, som dog natten till i går i en skottlossning med polisen, var även han en framgångsrik idrottare. Tamerlan studerade teknik på Bunker Hill Community College, men tog ett sabbatsår för att satsa mer på boxningen. Tamerlan tävlade bland annat i Golden Gloves och hade siktet inställt på att vara med i det amerikanska OS-laget.

Men Tamerlan var olik sin bror.

Fotojournalisten Johannes Hirn tillbringade en längre tid på en boxningsklubb där Tamerlan tränade. I reportaget berättar 26-åringen att han är "väldigt religiös" och att han har slutat röka och dricka.

– Jag har inte en enda amerikansk vän. Jag förstår dem inte, säger Tamerlan i intervjun med Hirn.

Han berättar också att han inte kommer att boxas för Rysslands om landet inte ger Tjetjenien självständighet.

Efter hans död i går framkom uppgifter om att 26-åringen redan i början av 2011 kollades upp av FBI.

Enligt uppgifter till flera medier och nyhetsbyråer fick FBI en begäran från ett annat land, oklart vilket, att kontrollera om Tamerlan hade extremistiska kontakter. Enligt Fox News ska FBI ha frågat ut 26-åringen och kartlagt hans resor och telefonsamtal. Men ärendet lades ner eftersom man inte upptäckte något som verkade misstänkt.

Enligt NBC New York befann han sig utomlands, troligtvis i Ryssland, under första halvåret i fjol. Bara någon månad efter att han återvänt till USA startades ett Youtube-konto där den som tros vara Tamerlan gjorde en spellista som han namngav "Terrorister", skriver Daily Mail.

Brödernas kusin säger till Boston Globe att Tamerlan kunde påverka sin bror negativt.

– Jag brukade varna Dzjochar att Tamerlan hade dåligt inflytande på honom. Tamerlan var alltid i trubbel. Han var aldrig glad, skrattade eller log aldrig. Han brukade slå sin flickvän. Det var ingen trevlig man, säger han.

Tamerlan greps får våld i hemmet 2009. Även farbrorn Ruslan Tsarni säger att Tamerlan kontrollerade sin lillebror.

– Han kunde manipulera honom, säger han till New York Times.

Ruslan Tsarni säger att han inte har sett sina brorsöner på flera år, men att han skäms för dem. Han vädjade till den yngre brodern att ge upp och be offren om ursäkt.

– Han skämmer ut hela familjen, han skämmer ut hela den tjetjenska etniciteten. Det här har inget att göra med Tjetjenien.

Live 1 - De senaste nyheterna på Aftonbladet.se - Sveriges
nyhetsportal