Dödssiffran stiger i Bangladesh

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-19

Hjälparbetare gräver massgravar i landet

Sörjer en anhörig En kvinna sitter vid kroppen till en anhörig. Lokala hjälparbetare gräver massgravar i byn Nisanbari i Borguna-distriktet i Bangladesh.

Dödssiffran fortsätter stiga i det hårt drabbade Bangladesh.

Över 3 000 människor bekräftas nu vara döda.

Men en välgörenhetsorganisation slår larm och menar att över 10 000 kan vara döda.

Många döda På måndagen rapporterade myndigheterna att 2 400 personer hade avlidit i samband med tyfonen. Siffran väntas stiga. Här bär hjälparbetare en kropp till en massgrav i byn Nisanbari.

Helikoptrar flyger ut mat till hungriga överlevare på måndagen.

Räddningsarbetarna kämpar med att nå fram till avlägsna platser i Bangladesh sedan Sidr, den värsta cyklonen på ett årtionde, har drabbat det fattiga landet.

Skyfall och översvämningar

Cyklonen drog in från Bengaliska viken på torsdagseftermiddagen svensk tid. Den förde med sig skyfall och orsakade översvämningar i lågt belägna kustområden. Även huvudstaden Dhaka drabbades med uppslitna träd och strömavbrott.

Sidr hade en diameter på ungefär 50 mil och har jämförts med ett oväder 1991 som piskade upp en flodvåg och tog uppemot 140 000 liv.

Siffra väntas stiga

Hundratusentals människor flydde sina hem men trots det skördade Sidr många liv. Från bildbyråer levereras bilder som visar hur lokala hjälparbetare hämtar kroppar och gräver massgraver för att snabbt ta hand om de döda.

Den officiella dödssiffran är nu över 3 000 personer, men många fasar för att den siffran kan komma att stiga mycket kraftigt.

Bangladesh Red Crescent Society, motsvarigheten till Röda korset, varnar för att siffran kan stiga till 10 000 personer när räddningsarbetarna når ut till öar utanför fastlandet, rapporterar nyhetsbyrån AP.