Rekordvärme i dag

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-04-26

Men till Valborg blir det betydligt kallare

I dag strålar solen, och vi kan se fram emot årets hittills varmaste dag – termometern förväntas krypa över 25-grader i sydöstra Sverige.

Men passa på och njut – redan i morgon blir det kallare och Valborgsmässoafton väntas bli klar – men bara 7 till 8 grader varm i Stockholmstrakten.

Vindarna är just nu gynnsamma för sol- och värmesuktande svenskar. De blåser nämligen in varm luft från södra Europa – och i de Sydöstra delarna av landet väntas det bli temperaturer över 25 grader. Ända upp till Hälsingekusten blir det över 20 grader.

I Sydvästra Sverige blir det något kallare, strax under 20 grader, och i norr 10 till 12 grader.

Kallare redan i morgon

– Det ser ut som om det blir den varmaste dagen hittills på året, säger Sven Laurin, meteorolog på SMHI.

Senast det var liknande temperaturer i slutet av april var år 2000, då Göteborg hade runt 29 grader kring valborg. Också 1993 var det riktigt varmt sista aprilveckan, småländska Målilla hade 28,8 grader.

Men det är bäst att passa på att njuta i dag. Redan i morgon börjar det bli ett par grader kallare överallt i landet. Till lördag och söndag väntas det bli 5 till 8 grader längst i norr, och 10 till 12 i södra Sverige.

Nordliga vindar

Valborgsmässoafton blir ännu kallare, med runt 7 grader i sydöstra Sverige, runt 13 allra längst i söder och vid 9 grader på västkusten. I norra Sverige kryper temperaturen ner mot 2 till 5 grader.

– Kylan kommer från ett högtryck som parkerar sig över norska havet. Det pressar ner nordliga vindar. Det är bättre när högtrycken hamnar rätt ovanför oss eller österut, då kommer värmen, säger Sten Laurin.

Vädret där du bor

Karin Thurfjell

Följ ämnen i artikeln