Så klarar du dig – kungligt

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-10

Ett helt nytt liv vid hovet väntar Daniel Westling

Daniel Westling lämnar Svenssonlivet för kärleken och en kunglig titel.

Ari Behn, Mette-Marit och Sonja vet vad som väntar:

– Det var som att kastas ut för ett stup, säger drottning Sonja.

Det kallas för ”prinsessjukan” och blir allt vanligare. Kvinnor som gifter in sig i kungahus känner pressen att vara perfekta och drabbas av ätstörningar och nedstämdhet.

Spanska kronprinsessan Letizia har omgetts av spekulationer kring sin magra kropp i flera år. Fler som tidigare påstås ha drabbats av prinsessjukan är kronprinsessan Mette-Marit, drottning Rania av Jordanien och kronprinsessan Mary.

Män som gifter sig med prinsessor kan också drabbas på liknande sätt. Ari Behn är av och till deprimerad. Och danska drottningen Margrethes man, prins Henrik, har känt stort missnöje med att inte rankas lika högt som sin fru.

Daniel Westling har förberett sig för jobbet som prins i sju år. Men att ta klivet in i kungafamiljen är inte smärtfritt.

– Det är väldigt svårt att bli kastad in i det här livet och de förväntningar man möter. Jag beundrar dem som vågar ta sig an utmaningen.

Orden är kronprinsessan Victorias och fälldes under en resa till Australien 2005 då hon kommenterade Marys kliv in i den danska kungafamiljen. Själv hade hon och Daniel varit tillsammans i tre år då. Hennes blick och tvekan inför frågan var talande – och svaret handlade inte bara om Mary.

Har fått svårt att lita på människor

– Man kanske har lärt sig många saker som är nyttiga i det icke-officiella livet. Men inte i det här livet, sa kronprinsessan.

Daniel är inte ensam. I Norge har drottning Sonja, kronprinsessan Mette-Marit och Ari Behn gjort samma klassresa.

Märtha Louises man har bland annat fått svårare att lita på folk:

– Okända människor blir nervösa när de möter mig och de tror att de vet allt om personen Ari Behn och det gör det svårt för båda parter att mötas.

Danske prins Joachim och hans Marie tog en paus när Marie skapade rubriker i danska tidningar med sin frispråkighet. Efter en tid isär bestämde sig Marie ändå för att satsa på prinsen.

Och Ari Behn flydde till Timbuktu strax efter att han träffat Märtha Louise.

– Jag ville bevisa för mig själv och världen att mötet mellan mig och prinsessan inte var en slump, säger Ari Behn till tidskriften Massiv.

I Ockelbo är det känt att Daniel och Victoria tog en paus när förhållandet började bli seriöst. Båda behövde tid att tänka. De hittade tillbaka till varandra efter en kort tid isär.

Fick hård kritik

Drottning Sonja kände också tveksamhet inför bröllopet med dåvarande kronprins Harald 1968.

Sonja Haraldsen växte upp i ett medelklasshem och fick vänta i nio år på att få gifta sig med kronprinsen. Hennes bakgrund skapade debatt om monarkins framtid i Norge.

– Jag var både glad och rädd, man kan ju aldrig helt föreställa sig en liknande situation på förhand, har hon sagt till VG.

Sonja fick ingen introduktion till drottningjobbet. Men när hennes son Haakon gifte sig med Mette-Marit fick hon chansen att hjälpa sin svärdotter med inskolningen. Kraven på Mette-Marit var extra höga. Som ensamstående mamma som festat mycket och testat droger fick hon mycket kritik.

– Jag skulle aldrig ha klarat mig utan drottningens stöd. Drottning Sonja är en fantastisk människa som jag sätter stort värde på, sa Mette-Marit i samband med förlovningen.

Aftonbladets
bloggar