Susann, 46, attackerades av hundar: ”Tänkte det är kört”

Publicerad 2015-05-16

De två stora hundarna gick till attack när säljaren Susann knackade på hos en presumtiv kund.

Djuren fällde henne och högg henne över hela kroppen.

– Den ene borrade in tänderna i mitt lår. Den andre högg efter mitt ansikte, säger hon.

När 46-åriga Susann Jäderblom Lindell knackade på hos en äldre man attackerade plötsligt två stora hundar. Hon föll ihop och hamnade på gårdsplanen när djuren flög på henne.

– De högg överallt. Den ene borrade in tänderna i mitt lår. Jag försökte få bort den men den tog bara ett nytt grepp högre upp. Den andre högg efter mitt ansikte, säger Susann.

Susann blev sittande på marken vid trappan utanför huset. Hon höll sig krampaktigt i trappräcket för att hundarna inte skulle få omkull henne helt. Då skulle hon dö – det var hon säker på.

Hon skrek högt för att att någon skulle komma till undsättning.

– När de började bita mig i ryggen tänkte jag att nu är det kört. Jag kommer dö. Hela mitt liv passerade i revy och jag tänkte på mina barn och barnbarn.

Flydde in i huset

När mannen kallade på hundarna flydde Susann in i huset. Chockad efter händelsen vågade hon inte ta kontakt med mannen utan sprang blödande in på ett rum. Där lyckades hon ringa upp SOS Alarm. Men de hade svårt att se var hon befann sig.

Susann var livrädd för att hundarna skulle dyka upp igen. Men hon beslutade sig för att försöka ta sig ut.

– Jag fattar inte hur jag lyckades springa i mitt tillstånd. Men på något vis kom jag ut till bilen.

Hon tog sig till ett hus i närheten. Där fick hon hjälp av ett par som tog fram lakan för att stoppa blödningen.

– Det tog 45 minuter innan ambulansen kom och då hade jag kollapsat med huvudet över ratten.

Efter attacken opererades Susann flera gånger. Ett tag trodde hon att hon skulle förlora sitt högerben - det kom en rutten lukt från såret. Det visade sig vara bakterier.

– Det såg hemskt ut. Men som tur var lyckades läkarna häva infektionen, säger hon.

Rädd för att gå ut

I dag är såren efter attacken i oktober 2014 läkta. Men ärren i själen sitter djupt. Susann har blivit rädd för att gå ut och drömmer mardrömmar.

– Jag drömmer om blodiga avbitna händer och hundar med ögonen bakåtrullade. Det är hemskt. Sedan vaknar jag och kan inte somna om.

Men Susann är fast besluten att bli bättre och har tagit hjälp av en psykolog. Målet är att våga umgås med hundar igen och kanske till och med skaffa en egen.

– Det går sådär. I går var jag ute med min psykolog och en hund. Jag skakade i hela kroppen när hunden var nära. Trots att den var jättesnäll.

Hundarna som anföll Susann ska, enligt tidningen Sydöstran, ha bitit en annan person redan 2011.

Susann säger:

– Tänk om det hade varit lilla Lisa, tio år, som skulle sälja jultidningar. Hon hade ju dött. Jag tycker att det borde krävas en typ av körkort för att vara hundägare.

Hundägaren är åtalad, misstänkt för vållande till kroppsskada. Rättegången inleds i september.

Aftonbladet har sökt mannen för en kommentar.

Följ ämnen i artikeln