Två till fyra procent drabbas

Publicerad 2015-05-26

Bipolärsjukdom är en kronisk sjukdom som drabbar omkring två till fyra procent av befolkningen.

Mellan 10–15 procent begår självmord. Sjukdomen som ibland också kallas manodepressiv sjukdom innebär att man i perioder är antingen manisk, hypomanisk eller deprimerad.

Mani

Personer som befinner sig i ett maniskt tillstånd upplever att de har ett mycket stort självförtroende och uppfattas oftast som speedade av andra. Sömnbehovet minskas och den sjuke kan börja bete sig omdömeslöst.  Om den maniska energin används på fel sätt blir konsekvenserna inte sällan förödande för både den drabbade och omgivningen. Personen kan exempelvis utsätta sig själv eller andra för fara, låna stora summor pengar eller bete sig gränslöst.

Hypomani

Personer som befinner sig i ett tillstånd av hypermani har ofta ett ihållande förhöjt stämningsläge, de känner sig rastlösa eller irriterade, men har inte en fullt utvecklad mani, i stället är skoven mindre uppenbara.

Bipolär I:

Den drabbade växlar tydligt mellan att vara i djup depression och klassisk mani. Bipolär 1 debuterar ofta i tonåren - och börjar nästan alltid med en manisk period. Men ibland föregås istället den första manin av flera depressionsperioder och personen kan då ha blivit felaktigt diagnostiserad med depressionssjukdom.

Bipolär II

Yttrar sig som korta inslag av hypomani med återkommande depressioner. Personer som har den här typen söker ofta hjälp för sina depressioner, eftersom några egentliga manier nästan aldrig förekommer.

Bipolär II ½

Personen växlar mellan svåra depressioner och hypomanier under en period kortare än 4 dagar. Den här typen debuterar ofta redan i tonåren.

Bipolär III

Innebär att personen blir manisk vid medicinering under ett depressionsskov.

Bipolär IV

Den drabbade har ett hypertymt temperament med djupa depressionsinsjuknande.

Bipolär V

Personer med den här typen har inga klassiska hypomana faser men korta återkommande depressioner, debuterar oftast på personer över 60 år.

Mixed state, dysforisk mani och rapid cycling är ytterligare diagnos-kriterier inom bipolär sjukdom.

Källa: IBIS och Vårdguiden.

Följ ämnen i artikeln