Här lär sig synskadade närstrid

Publicerad 2015-04-29

Polisen: De har svårt att springa från förövare

Brottslingar får se upp framöver – i Skåne får synskadade utbildning i närstrid av en världsmästare i karate, Asghar Keshwardoost.

Pistoler, knivar och knytnävar ingår i träningen som är både fysiskt och psykiskt stärkande.

– Jag har fått bättre självförtroende och känner mig tryggare på kvällen, säger Narjes Al­Ansari, 28 år.

Pistolattrappen är riktad rakt mot Narjes Al­Ansaris huvud. Hon avvaktar några sekunder och slår sedan snabbt på förövarens arm. Handen med pistolen far åt sidan.

– Bra! Men tänk på att vänta en stund. Den som håller i ett föremål blir snabbt trött i armen. Det ska man utnyttja, instruerar Asghar Keshwardoost, karatelärare.

Fått bättre självförtroende

En gång i månaden tränar ett tiotal synskadade självförsvar och närstrid i karateklubben Shotokan Karate Academys lokaler i Eslöv.

För 28­-åriga Narjes Al­Ansari, som har en kraftig synnedsättning, har träningen inneburit ett bättre självförtroende.

– Det kan vara obehagligt att vara ute när det är folktomt och mörkt. Med träningen känner jag mig lite säkrare, säger hon.

En närgången angripare är ingen match för Lars­-Göran Nilsson 67. Trots att han nästan är helt blind oskadliggör han angriparen på några sekunder. Aftonbladets reporter, Susanna Nygren, far som en vante mot golvet i Lars­-Görans grepp.

– Jag ser bara dej som en skugga, men om du tar tag i mig så vet jag precis vad jag ska göra. Då kan jag några grepp, säger Lars­-Göran Nilsson.

Han har tränat närstrid i några år och har fått ett bra självförtroende på köpet.

– Jag skulle aldrig banga för att brotta ned någon, förklarar han.

”Ingen chans att förbereda dig”

Träningen har blivit så populär att synskadade åker från hela Skåne för att vara med.

– Det här behövs verkligen. Ser du dåligt har du ingen chans att förbereda dig mentalt eller gå undan om en angripare kommer mot dig, säger Snezana Milivojevic, en av deltagarna.

Hon var den som frågade Asghar Keshwardoost om han ville träna en grupp synskadade. Han nappade direkt – Asghar Keshwardoost har tränat blinda i sitt förra hemland, Iran.

– Det var krigsskadade. De hade större problem än denna grupp eftersom de var blinda. De hade skador av syra eller gas. Men det går att anpassa träningen till det, säger Asghar Keshwardoost.

Öka känsla av trygghet

En grupp svenska blinda har anmält sitt intresse för att delta i augusti. Då får Asghar Keshwardoost lägga mer fokus på närstrid – en blind person kan försvara sig om den får tag i angriparen.

– Jag tycker att det vore positivt med liknande kurser på andra ställen i Sverige, säger Mats G Odestål, stationschef, polisen i Eslöv.

Han gillar idén med närstridsträning för synskadade eftersom det kan ge öka deras känsla av trygghet. Däremot finns det inget som tyder på att de är mer utsatta för våldsbrott än andra.

– Så hemska är inte folk. Däremot är det klart att en äldre person som ser dåligt är ett lätt offer för exempelvis stöld.

Är det inte bättre att försöka fly när man råkar ut för brott?

– Det är svårt för en synskadad att börja springa från en förövare. De har det betydligt svårare än oss andra i ett sådant läge.

Följ ämnen i artikeln