”Ett ovärdigt sätt att bo”

Uppdaterad 2015-11-02 | Publicerad 2015-11-01

I dag skulle det romska lägret i Malmö utrymmas.

Många protesterar mot avhysningsbeslutet - men regeringens nationella samordnare för utsatta EU-medborgare menar att Sverige måste motverka att kåkstäder växer fram.

– Det är ett ovärdigt sätt att bo, säger Martin Valfridsson.

Malmö stads beslut att riva tältlägret i stadsdelen Sorgenfri skulle verkställas i dag – men det har skjutits upp till i morgon, måndag. Martin Valfridsson som är nationell samordnare för utsatta EU-medborgare i Sverige står bakom beslutet.

– Vi kan inte tillåta att man bosätter sig olovligt på varken privat eller offentlig mark. Om vi ger efter för det så riskerar vi få boenden som inte är acceptabla, säger han.

”Kan bli slum”

Några av de kritiska röster som hört kring avhysningen i Malmö är Nätverket för romers rättigheter. De menar att EU-migranterna ska hänvisas till en alternativ boplats. Men det tycker Martin Valfridsson generellt inte är en hållbar idé.

– Långsiktigt så tror jag inte på det. Det kan i värsta fall bli slum och kåkstadsliknande fenomen, vilket kan riskera att bli ett laglöst land. Har man en lagstifting så måste den uppföljas.

Var ska de här människorna ta vägen då?

– Många har ju en bostad i sitt hemland. Och jag menar att man kan hitta ganska billiga bostäder i Sverige som är legala.

Ska göras medkänsligt

Klockan 16 på söndagen skulle de boende i lägret i Malmö ha flyttat på sig. Men många har valt att stanna kvar och demonstrera mot avhysningen. Martin Valfridsson tycker att avhysningar ska göras på ett så medmänskligt sätt som möjligt, men om människor vägrar att flytta på sig så måste polisen rycka in.

– De har möjlighet att verkställa avhysningsar, i slutändan med våld. Det hoppas jag verkligen aldrig komma behövas. Men till och med den möjligheten finns.