I dag möts Putin och Obama i FN

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2015-09-28

NEW YORK. Putin, Obama och Irans president Rouhani talar alla inför FN:s generalförsamling i eftermiddag.

Aftonbladets Staffan Lindberg Karin Lindblom och Per Bjurman bevakar debatten. Följ rapporteringen nedan.

De låsta konflikterna i Syrien och Ukraina samt flyktingkrisen kastar sina skuggor över FN, när den 70:e allmänna debatten i generalförsamlingen startar i dag. Rekordmånga världsledare är i New York för ett talmaraton av sällan skådat slag.

Putin träffar Obama

Kvarteren omkring FN-skrapan i New York är avspärrade, polisuppbådet är enormt och kortege efter kortege med världsledare har skyndat förbi.

I dag håller både USA:s president Barack Obama och hans ryske kollega Vladimir Putin anföranden. Senare i kväll ska de två träffas på tu man hand.

– Det här är inte vilket år som helst. Vi har väldigt många olösta konflikter i världen som spiller över på migrationsfrågorna på ett sätt som gör att dramatiken ökat – men också tilltron till och förhoppningarna på globala lösningar, konstaterar Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog för TT.

Upprop

Inte på många år har det varit så stort fokus på FN som nu. I helgen har de nya hållbara utvecklingsmålen antagits av ett entusiastiskt toppmöte, där stats- och regeringschefer turats om att ge utfästelser om hur klimatet ska förbättras, fattigdomen minska och folkhälsan öka.

När den allmänna debatten drar igång blir ämnena annorlunda. FN är sargat och märkt av den kritiserade hanteringen av ebolakrisen, anklagelser om barnsexövergrepp i Centralafrikanska republiken och ett allmänt sviktande förtroende. Säkerhetsrådets låsning kring konflikten i Syrien (där de permanenta FN-medlemmarna Ryssland och Kina använt sitt veto) och flyktingtragedierna lär dominera.

– Jag tror att vi kommer att höra ett starkt upprop om att säkerhetsrådet måste ta sitt ansvar på ett bättre sätt... Säkerhetsrådet måste komma förbi stormaktsmotsättningarna som gjort att man i Ukraina och Syrien inte har kunnat backa upp de politiska idéerna om hur en lösning ska gå till, säger Skoog.

Kan bli show

De 196 talarna har i allmänhet 15 minuter på sig. Förr i världen, när ledare som Venezuelas avlidne president Hugo Chavez, Libyens Muammar Kaddafi och Kubas Fidel Castro deltog kunde det bli stor show i kammaren. I år lär det gå lugnare till, även om det ryktas att Kubas Raúl Castro kommer att ta ut svängarna. Statsminister Stefan Löfven håller Sveriges anförande på onsdag.

11 andra kontroversiella
Trump-citat

TT:s utsända Tina Magnergård Bjers