Cajs snöpliga snapsvisa vann SM

Publicerad 2018-10-06

Caj Gustafsson kammade hem segern i lördagens snapsvise-SM med visan ”Snöpligt”.

Visan handlar om de många yrkesrisker en svärdslukare utsätts för och hur de privata delarna kan komma till skada.

”En snapsvisa av en vass veteran som med kirurgisk precision tar sångkonsten till nya höjder”, lyder juryns motivering.

Simrishamnsbon Caj Gustafsson, 78, firade segern i snapsvise-sm med sång, mat och – givetvis – snaps i en källarlokal i Gamla stan i Stockholm.

Tävlingen har hållits sedan 1995 och hölls idag i Stockholm.

– Intresset för tävlingen växer och i år hade vi 225 bidrag, säger Helene Eriksson från Spritmuseum som är arrangörer.

En jury sjunger igenom de tio finalbidragen som även en publik får höra. Enligt Helene Eriksson letar man efter en fyndig visa med en bra ”knorr” på slutet. Visan får inte ha publicerats tidigare och ska gärna ha en känd melodi.

– Alla tyckte att Cajs bidrag var överraskande rolig. Cajs visa var också den som gick hem bäst hos publiken.

”Snapsvisornas nestor”

När Aftonbladet besöker segerfesten är det klackarna i taket, och många snapsvise-entusiaster kommer fram och berömmer Caj och kallar honom ”en snapsvisornas nestor”, vilket Caj Gustafsson inte har några invändningar emot.

Han är ett känt namn på den svenska snapsvise-scenen och har vunnit tävlingen två gånger tidigare och skrivit flera böcker på ämnet.

– Jag hade mina farhågor inför den här tävlingen för visan är ju lite snuskig och då vet man aldrig hur det går. Men juryn fastnade för den, säger Caj.

Han har inga särskilda råd till personer som vill skriva snapsvisor, men själv får han många bra idéer när han ligger sömnlös i sängen.

”En vanvettig tanke”

– Det brukar hända när man har svårt att sova och man vaknar för tidigt, då kommer det ibland en vanvettig tanke som man skriver ner. Det kan bli till en visa.

Nu laddar Caj inför VM som går av stapeln i Helsingfors i november. Han säger att snapsvise-entusiasterna har en fin gemenskap, men skulle gärna se att fler yngre personer intresserade sig för visorna.

– De flesta som deltar i tävlingen är 50 plus. Vi hade väldigt gärna sett att fler ungdomar var med, säger han.

Kalaset i källarlokalen i Gamla stan lär pågå långt in på natten.

När Aftonbladets team, födda på 80- och 90-talen, lämnade festen fick de en känga genom att hela sällskapet sjöng visan ”Nu går de gamle hem”.

Följ ämnen i artikeln