Mikaels cykelbil – en världssuccé

Uppdaterad 2016-04-19 | Publicerad 2016-04-18

Mikael Kjellman tröttnade på att bli blöt och kall under cykelturerna och byggde en cykelbil. Hans uppfinning gör nu internationell succé på nätet.

Mikael Kjellman från Frösön tycker om att cykla – men inte att bli blöt och kall.

Så föddes idén till cykelbilen PodRide.

– Jag ville ha en cykel med tak och började fundera på hur man skulle kunna lösa det. Jag tänkte på cykelkärrorna för barn, det såg varmt och mysigt ut, säger han till Aftonbladet.

Resultatet blev en fyrhjulig cykel med heltäckande kaross som skyddar mot regn och kyla. Cykelbilen kan köras på elmotor i upp till 25 kilometer i timmen, eller trampas fram som en vanlig cykel.

– Från de första skisserna tog det tio år, och sedan ungefär tre år att bygga, säger Mikael.

Har fått mycket uppmärksamhet

Cykelbilen har varit i bruk i ungefär två år. De senaste dagarna har videor om den fått stor spridning på internationella webbsajter och blivit en viral succé.

– Det känns väldigt kul att den har fått mycket uppmärksamhet, jag har fått väldigt mycket mejl och meddelanden, jag hinner inte svara på alla.

Hoppas på storskalig tillverkning

Mikael Kjellman har nu startat en crowdfunding-kampanj för att få in pengar med förhoppning om att hans cykelbil ska bli mer än ett hemmabygge.

– Jag hoppas på storskalig tillverkning och med det här intresset så känns det inte helt omöjligt.

Fram tills dess kan Mikael njuta av att slippa bli blöt och kall när han cyklar.

– Det sista året har jag cyklat med den till jobbet och den fungerar bra. Det är lite förvånande eftersom den är en hemmabyggd prototyp.

Följ ämnen i artikeln