Skräckbilderna på norska luslaxar

Publicerad 2016-11-11

”Detta är mycket allvarligt”

Två norska laxanläggningar har drabbats av laxlus.

På bilder syns hur blodiga laxar nästan ätits upp levande, och lusnivån uppges vara 40 gånger högre än tillåtet.

Myndigheter har reagerat starkt och slår nu larm.

– Bilderna skrämmer erfarna medarbetare, säger Björn Rothe Knudtsen, vid norska Livsmedelsverket till NRK.

Det är två anläggningar på norska ön Frøya som drivs av företagen Lerøy Midt och Måsøval Fiskeoppdrett som drabbats av alltför stora mängder av parasiten laxlus.

Laxlus finns vanligtvis i vattnet där laxen vistas men då i betydligt mindre mängder.

Enligt norska Livsmedelsverket hade anläggningarna en lusnivå som var 40 gånger högre än tillåtet, vilket är en halv lus per fisk.

På en anläggning hade fiskar 60-100 löss.

Lössen har skadat cirka 170 000 fiskar och utsatt dem för ett stort och utdraget lidande. Detta är i sin tur ett brott mot djurskyddslagen uppger Kyst, som tagit del av granskningsprotokollen.

”Oacceptabel behandling”

Av den fisk som slaktats från anläggningarna hade 17 procent så pass stora sår i skinnet att den blev nedgraderad till produktionsfisk.

Smittad fisk ska även vistats med frisk fisk och företagen har inte rapporterat in om den kraftiga ökningen av dödlighet som de borde.

Enligt Björn Rothe Knudtsen, regionsdirektör på norska Livsmedelsverket, har situationen uppstått på grund av slarv under en längre tid.

– Situationen blev till slut så illa att den uppdagades av våra inspektörer och båda anläggningarna har tvingats tömmas på fisk.

Ingen av företagen har i nuläget belagts med näringsförbud men kommer fortsättningsvis bara tillåtas att odla halva beståndet.

Ska ha anmälts av flera

Rothe Knudtsen säger att även om ärendet är avslutat för fiskens del så är den det inte för företagen, som kan få fler krav framöver.

– Båda företagen har visat att de inte haft kontroll över situationen.

Enligt NRK ska flera polisanmälningar gjorts mot företagen. Men trots att Livsmedelsverket anser att flera lagar och förordningar brutits så vill man inte kommentera om det polisanmälts.

– Vi dementerar eller bekräftar aldrig sådant.

Trots att bilderna på de sönderätna fiskarna är fruktansvärda enligt Björn Rothe Knudtsen så förklarar han att de inte är representativa för branschen i stort.

”Inte representativt för branschen”

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, säger att det inte är någon tvekan om att situationen varit kritisk och mycket plågsam för laxarna.

– Företagen som står bakom produktionen har ett ansvar att se till att djuren får en god behandling och här vet vi att många av fiskarna har dött av sår. Det är oacceptabelt, säger chefen för fiskhälsa, Brit Tørud.

Även Geir Håvard Hanssen, kommunikationsdirektör på Norges sjömatråd som samarbetar med norska fiskerinäringen, säger att bilderna är allvarliga men att det är ett enstaka tillfälle.

– Laxlusen är en naturlig del av laxen men när nivån blir förhöjd så kan det vara problematiskt. Vi har aldrig sett den här typen av bilder tidigare och det är väldigt ovanligt i dagens fiskerinäring.

Företagen exporterar till Sverige

Enligt Håvard Hanssen, som varit i kontakt med de båda företagen, så påverkar laxlusen inte kvalitén på fisken. Han förtydligar även att den fisk som visas på bilderna inte gått ut till konsumenterna.

– Fisken som man ser på bilden skulle aldrig komma ut i butiken utan förstördes direkt. Det mesta av fisken som var drabbad var dessutom av en sådan kvalité att den fortfarande var en god matfisk.

Både Lerøy Midt och Måsøval Fiskeoppdrett exporterar lax till Sverige men ingen av den sårskadade laxen ska ha skickats till Sverige.

”Djupt beklagligt”

Asle Rønning, vd för Måsøval Fiskeoppdrett, säger till Kyst att händelsen är djupt beklagligt och att situationen blossade upp väldigt snabbt och i en utbredning man tidigare inte varit med om.

– En del av bilderna visar uppenbart att fiskar lider och har lidit. Det får inte ske. Vi tar detta på största allvar och kommer göra allt för att undvika att hamna i en liknande situation igen, säger Rønning NRK.

Stig Nilsen, verkställande direktör för Lerøy Seafood Group, säger dock att man inte känner igen sig i Livsmedelsverkets påståenden.