Vi ställer upp – gör det du med!

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-19

Jobba en timme för Haiti

Nu samlar sig Sverige.

På torsdag mellan 14 och 15 arbetar alla för en sak – Haiti.

Den här insamlingen kommer innebära skillnaden mellan liv och död för tusentals drabbade, säger Dan Sermand, generalsekreterare för Läkare utan gränser i Sverige.

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

I dag startar därför Aftonbladets kampanj En timme för Haiti.

Enligt SCB arbetar omkring fyra miljoner svenskar. Och i snitt tjänar de cirka 160 kronor i timmen. Om alla jobbar för Haiti – under en timme – innebär det 640 miljoner kronor.

”Behovet enormt”

Pengarna går i dag till Läkare utan gränser och deras akutinsatser runtom i världen.

– Hittills har vi behandlat mer än 3 000 patienter på plats i Haiti. Men behovet av hjälp är fortfarande enormt, säger Dan Sermand.

Just nu har organisationen 165 internationella fältarbetare och 550 nationella kollegor på plats i Haiti. Och fler är på väg.

– Våra medicinska team fokuserar på behandling av öppna sår, frakturer, brännskador, amputationer och akut förlossningsvård. Vi arbetar dygnet runt på tio olika platser, säger Dan Sermand.

Akuta insatser

Skulle Läkare utan gränser få in tillräckligt med pengar för insatsen på Haiti kommer överskottet att gå till andra akuta insatser i världen.

Svenska folket har redan skänkt 50 miljoner kronor till hjälpinsatserna i katastrofområdet.

Förhoppningen är att den summan nu ska öka dramatiskt.

– Rekordet som en organisation samlat in under en månad är 800 miljoner. Jag tror det blir svårt att slå. Men jag tycker verkligen att den här kampanjen är ett bra initiativ. Och jag håller tummarna för att ni får in mycket pengar, säger Erik Zachrison, generalsekreterare i Frivilligorganisationernas insamlingsråd.

Vill du visa att du är med på torsdag?

Klistra in den här koden i din blogg, så länkar du tillbaka till kampanjen och visar dina läsare att du tänker jobba en timme för Haiti.

<a href="http://www.aftonbladet.se/nyheter/haiti/article6450835.ab" alt=""><img src="http://gfx.aftonbladet-cdn.se/multimedia/dynamic/01116/en-timme-f_r-haiti_1116502b.jpg" /> <br>Jag jobbar en timme för Haiti</a>

Följ ämnen i artikeln