Missbrukar du Facebook? Nu finns det hjälp

Uppdaterad 2011-08-06 | Publicerad 2011-08-05

Dan och Siavosh tog sig ur sitt beroende – och startade ”Anonyma Facebookare”

Fler än två gånger per dag behöver man inte gå in på facebook, tycker Dan och Siavosh  som startat ”Anonyma Facebookare”.

Spenderar du för mycket tid på Facebook?

Dan Peguine och Siavosh Arasteh missbrukade sajten men lyckades ta sig ur beroendet.

Nu vill de hjälpa andra – och startar "Anonyma Facebookare".

Facebook har mer 750 miljoner aktiva användare i världen som sammanlagt är inloggade 700 miljarder minuter varje månad, enligt företaget.

För vissa har det blivit ett beroende.

Utmanade varandra

Vännerna Dan Peguine, 28, från Tel Aviv och Siavosh Arasteh, 25, från Genève spenderade mycket tid på Facebook och bestämde sig för att göra något åt det.

– Jag loggade in säkert 15–20 gånger om dagen. Vi bestämde oss för att reducera det till två gånger per dag, säger Siavosh Arasteh till Aftonbladet.

Stöttar medberoende

För att lyckas lade de i slutet av juli upp en enkel sida på nätet där de kunde hålla reda på hur många dagar per dag de går in på Facebook. Allt för att öka medvetandet kring sina egna vanor.

Några dagar senare gjorde de sidan offentlig och bjöd in andra. De som antagit utmaningen kan också chatta med varandra för att få stöd.

Nu tar Dan Peguine och Siavosh Arasteh sitt projekt ett steg längre och startar en ny sajt för "Anonyma Facebookare" – faceanonymous.com. Namnet anspelar på andra stödgrupper som Anonyma Alkoholister.

Sundare användade

– Många är online mycket och trycker "uppdatera" hela tiden. Vad är poängen med det? Det räcker med att man kollar två gånger, då kan man uppdatera sig på vad folk gjort under dagen, säger Siavosh Arasteh.

– Facebook är en fantastisk sajt, men det handlar om att ha ett sundare förhållningssätt till den.

"Anonyma Facebookare" har fått mycket uppmärksamhet i sociala medier under veckan och om några veckor kommer sajten att lanseras. Tanken är göra folk medvetna om hur de använder Facebook.

Bättre fokus

– Gensvaret har varit makalöst, säger Siavosh Arasteh.

Han är marknads- och säljchef för ett Schweiziskt företag och Dan Peguine bygger webbapplikationer, att de blivit av med sina beroenden har hjälpt dem.

– Jag har insett att det inte är någon vits med att gå in fler än två gånger per dag. Jag får mer fokus och har åstadkommit mer på jobbet och jag har mer kvalitetstid med familj och vänner, säger Siavosh Arasteh.