Varning för älgkaos på väg 73

Publicerad 2011-09-29

Tre älgar har hela morgonen sprungit fram och tillbaka på väg 73.

Bilisterna har varnat varandra, berättar en man som försökt dirigera trafiken i brist på hjälp från polisen.

– Det här problemet kommer fortsätta hela dagen till någon kör på älgarna. Det är skandal att polisen inte rycker ut, säger han.

Polisen ska ha fått första samtalet om älgtrion på vägen mellan Huddinge och Haninge vid 9-tiden på torsdagsmorgonen. En efter en har bilisterna sedan ringt in för att få hjälp att mota bort älgarna från 70-sträckan.

– Tydligen är det flera som har ringt. Nu har en älg hoppat över på rätt sida igen, konstaterar informatör Lennart Löfgren på länskommunikationscentralen vid lunchtid.

Bilist dirigerade trafiken

Bilföraren berättar för Aftonbladet att han ställde sin bil mitt i vägen. Mannen och en cyklist stod på var sin sida av vägen för att varna. När polisen efter en timme och två påringningar fortfarande inte dykt upp gav han upp och åkte till jobbet.

– Vi stoppade många bilister i hög fart.

Polisen: Älgarna verkar trivas bättre på vägen

Enligt mannen svarade polisen honom att det inte fanns någon patrull att skicka dit. Först bekräftar informatören för Aftonbladet att ärendet enligt noteringarna nedprioriterats:

– Djur kommer över varje dag och det här har befälet bedömt är en "ej utryckning", säger Lennart Löfgren.

När Lennart Löfgren dubbelkollar med befälen som tog beslutet gör han helt om. Han säger att polisen har varit där flera gånger på förmiddagen – men att älgarna glidit dem ur händerna.

– De har tagit kontakt med viltvårdaren för älgarna verkar trivas bättre på vägen än i skogen.