Grekland kan kasta in EU i kaos

Klarar Europa en grekisk folk­omröstning?

Gårdagens stora ras på börserna ger en föraning om vad som väntar.

Månader av osäkerhet ökar risken för recession och mass­arbetslöshet.

SPELAR ETT HÖGT SPEL Greklands premiärminister Papandreou tvingas genomgå en förtroendeomröstning på fredag, Förlorar han blir det ingen folkomröstning. Utanför det grekiska parlamentet pågick i går demonstrationer mot nedskärningarna.

På EU-toppmötet i Bryssel förra veckan antogs ett ramverk till en uppgörelse för hur skuldkrisen ska lösas. Alla trodde på en tid av lugn och återhämtning.

Papandreous dubbelspel och chockbesked kastar allt över ­ända. Även om många förstår hans svåra sits.

Den så kallade marknaden ­hatar osäkerhet och nu väntar kanske tre månader av mycket stor osäkerhet.

En redan tidigare svag ekonomisk tillväxt kan stanna av helt. Risken ökar för en recession ­bara tre år efter den världen upplevde efter Lehmankraschen 2008.

– Ju längre tid vi är i osäkerhet desto sämre är det för den ekonomiska tillväxten, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

Finansmarknaden röstade ­redan i går genom att sänka börskurserna över hela Europa. Stockholmsbörsen gick ner 4,5 procent. Tyskland med fem procent.

Italien och Spanien är redan i riskzonen att bli ett nytt Grekland. Ökad osäkerhet kan leda till en kedjereaktion där franska banker som står för många av de osäkra lånen till Italien behöver statsstöd för att inte gå omkull. Sänks Frankrikes kreditbetyg har krisen nått in i EU:s innersta kärna.

Sverige och andra som har egna­ valutor är ändå inte imm­una.­ Går det dåligt för stora ­länder i Europa så spiller det över på Sverige i form av minskad ­export och ökad arbets­löshet.

Premiärminister Papandreou spelar ett högt spel där han kallt räknar med att även om många av grekerna är ursinniga över nedskärningarna så kommer de ändå att rösta ja till räddningspaketet. Av rädsla för att alternativet är ännu värre.

Om nu folket får säga sitt. ­Efter gårdagens revolt inom det egna partileden är det inte säkert att Papandreou vinner en förtroendeomröstning i parlamentet på fredag. Förlorar han blir det ingen folkomröstning och han måste troligen avgå.

Vad som händer om folket får ­rösta och säger nej vill helst ­varken greker eller övriga EU-medborgare tänka på.

Då dras EU:s nödlån till Grekland in. Inom loppet av en eller några månader går landet i statsbankrutt. Det blir högst osäkert om Grekland kan vara kvar i euro­samarbetet.

Kaos är ett milt ord för att ­beskriva följderna.

Robert Bergqvist ger inte mycket hopp om att EU:s ­ledare ska kunna avvärja folkomröstningen och sy ihop en snar lösning.

– Många drömmer om en quick-fix för att lösa skuldkrisen. Men det finns ingen. Vi kommer att kastas mellan hopp och mycket stor osäkerhet ­under lång tid, ­säger han.