Omöjligt ämne uppfanns av slump

Publicerad 2013-08-08

Svenska forskare har uppfunnit ett "omöjligt" material.

Upsalite skapades av en slump och har en unik förmåga att suga upp fukt.

– Det skulle kunna användas vid oljeföroreningar och saneringar efter bränder, säger Maria Strømme vid Uppsala universitet.

I över 100 år har forskarvärlden hävdat att det är omöjligt att framställa magnesiumkarbonat med en oordnad atomstruktur.

Ämnet finns med ordnad atomstruktur i naturen och används bland annat av tyngdlyftare och klättrare som har det på handflatorna för att få bra grepp.

Men genom historien - trots idoga försök – har oordnad magnesiumkarbonat inte gått att framställa i ett laboratorium. Förrän nu.

Glömde kärl över helgen

Ett forskarteam vid Uppsala universitet har av en slump lyckats laborera fram det "omöjliga" materialet.

Och hur bar de sig åt?

De glömde ett reaktionskärl med karbonater i labbet över helgen.

– När vi kom tillbaka till labbet på måndagen hade reaktionen gått in i en ny fas och vi hade lyckats skapa en oordnad magnesiumkarbonat, säger en av uppfinnarna, Maria Strømme, professor i nanoteknologi vid Uppsala universitet.

Unik uppsugningsförmåga

Nu sitter man där, med ett nytt unikt material som ingen trodde fanns. En upptäckt som har visat sig komma med fler än en bonus.

– Vi ser att det har oerhört många unika egenskaper som ingen hade väntat sig. Materialet suger upp vatten bättre än något annat ämne man känner till vid låga rumsfuktigheter, säger Maria Strømme.

Uppsugningsförmågan gör uppfinningen intressant inte bara ur ett kommersiellt perspektiv, utan också ur miljösynpunkt.

– I inomhusklimat skulle Upsalite på ett energieffektivt sätt kunna användas för att förbättra luftfuktigheten i exempelvis idrottshallar, varuhus och industrier eftersom så lite energi krävs för att förnya materialet, säger Maria Strømme.

1 gram, 800 kvadratmeter

Ett annat användningsområde är läkemedelsframställning. Alla de pyttesmå porer som finns i materialet kan få svårlösliga läkemedelssubstanser att lättare lösas upp i kroppen.

Och på grund av att materialet har så mycket porer skulle ett enda gram av det - om det plattades till och rullades ut - kunna täcka en yta på hela 800 kvadratmeter, motsvarande grundarean av 8 normalstora villor.

– Det här är enormt intressant och vi tänker oss att Upsalite skulle kunna användas till att suga upp oljeföroreningar eller sanera efter bränder, säger Maria Strømme.

Målet inte att bli rik

Det där kvarglömda reaktionskärlet har definitivt öppnat dörrar för Maria och hennes forskarkollegor. På tre veckor har över 500 olika företag och institut hört av sig om materialprov.

Men det återstår en del jobb innan materialet kan vara på marknaden, berättar Maria Strømme. Samtidigt poängterar hon att hennes fokus inte ligger på att bli rik.

– Målet är att få ut Upsalite på marknaden. Och kunde vi vara med och bygga upp en produktionsindustri av detta i Sverige skulle jag bli oerhört glad.

ANNONS