Trångt i klappjaktens slutspurt: ”Helt fullproppat på stan”

Publicerad 2021-12-23

Spridningen av coronaviruset tycks inte dämpa julhandeln.

Vid varuhuset Åhléns i centrala Stockholm trängdes folk för att få tag på sina klappar.

– Det är helt fullproppat på stan idag. Det är sjukt hur mycket folk det är, säger Kine Mbow.

Framförhållning tycks inte vara stockholmarnas starkaste gren. När julruschen nådde sitt crescendo dan före dopparedan var klappjagarna packade som sillar.

– Det verkar som att butikerna tänker att vi ska ta ansvaret själva och inte tränga oss, säger Fabiola Diaz, som saknade två klappar under granen.

”Det är full rulle här på stan”

Vid huvudingången till varuhuset Åhléns i centrala Stockholm vällde en jämn ström av människor både in och ut ur varuhuset. Simon Stålnacke lyckades bryta sig loss ur människofloden trots att han kånkade på tre klappkassar.

– Jag har hunnit med tre butiker. Det är full rulle här på stan, det kan man lugnt säga. Det har väl funkat bra, men folk är ganska nära, avståndet hålls väl inte som det ska, säger han.

Kine Mbow spejade in i varhuset genom skyltfönstret – omringad av sina egna julkassar. Hon hoppades få syn på sin syster som försvunnit i havet av människor.

– Jag är ute i sista sekunden eftersom jag inte hunnit innan. Det är helt fullproppat på stan idag. Det är sjukt hur mycket folk det är, säger Kine Mbow.

Åhlens svar: ”Jag julhandlar, kan du mejla frågorna?”

En säkerhetsvakt klev ut ur varuhuset och ryckte uppgivet på axlarna. Han säger att han inte får uttala sig om situationen personligen och hänvisar istället till en kvinna som arbetar på Åhléns. Något senare kommer kvinnan ut och säger att inte heller hon får uttala sig och hänvisar till ännu en kvinna.

 

Den person som kan uttala sig heter Monica Hultgren Andersson och är kommunikatör på Åhléns. Per telefon förklarar även hon att kommunikationen kan bli svår just nu – eftersom hon är ute och julhandlar.

– Jag är faktiskt ute och julhandlar just nu, kan du mejla dina frågor? Så kan jag kanske svara sen, säger Monica Hultgren Andersson.

Trångt på stan trots pågående pandemi och rådande restriktioner.

Följ ämnen i artikeln