Hotade kommunalråd – ville leva på bidrag

TT

Publicerad 2021-10-21

Lunds tingsrätt dömer en man till ett års fängelse för hotbrev mot lokalpolitiker och för att av antänt en smällare hemma i köksfönstret hos en av politikerna. Arkivbild.

Ett angrepp mot demokratin, tyckte åklagaren om de hotbrev som skickades till två lokalpolitiker i Landskrona. Hemma hos den ena politikern, kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L), antändes dessutom en smällare i köksfönstret. Nu döms en 38-årig man till ett års fängelse, rapporterar HD/Sydsvenskan.

Även en 46-årig man är åtalad för inblandning, men han ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning innan han får sin dom. I de hotfulla, anonyma breven krävde männen att få vara i fred och få fortsätta leva på bidrag.

Lunds tingsrätt konstaterar att skadegörelsen hos kommunalrådet var välplanerad och hade ett politiskt motiv. 38-åringen döms för skadegörelse och för fem fall av olaga hot mot Strandberg och en annan kommunpolitiker, samt mot personal på Arbetsförmedlingen. Han döms även för innehav av 113 bangers, vilket är det enda brott han erkänner.