WHO: Omikron är mildare – fortfarande farlig

TT-AFP

Publicerad 2022-01-12

Världshälsoorganisationen (WHO) varnar för att inte ta hotet från omikronvarianten av coronaviruset på tillräckligt stort allvar.

WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus konstaterar på en presskonferens att omikronvarianten visserligen orsakar mindre allvarlig sjukdom än deltavarianten, men att den fortfarande är farlig.

– Vi får inte ge viruset gratis skjuts eller vifta med vit flagga, särskilt när så många människor i världen är ovaccinerade, säger WHO-chefen som lägger till att den överväldigande majoriteten av covidpatienter i världen som vårdas på sjukhus är ovaccinerade.

Tedros Adhanom Ghebreyesus vill att världens länder når målet om att minst 70 procent av befolkningen har vaccinerat sig mot covid-19 i mitten av 2022. 90 länder har dock fortfarande inte nått upp till 40 procent, och av dem har en dryg tredjedel inte ens nått upp till 10 procent av befolkningen.

Studie visar att coronavarianten omikron replikerar 70 gånger snabbare i bronkialvävnaden än vad de andra varianterna gjort. Bilden till höger visar en cell infekterad med coronaviruspartiklar. Bilden är tagen av NIAID Integrated Research Facility (IRF) i USA, i samband med en stor studie som publicerades tidigare i höst.