Trump vinner i South Carolina – Haley vägrar ge upp

Publicerad 2024-02-25

Trump utropades till vinnare direkt.

Men utmanaren Nikki Haley vägrar hoppa av trots att hon förlorade på sin hemmaplan.

– Väljarna har rätt till ett verkligt ställningstagande, inte ett Sovjet-val med bara en kandidat, sa hon.

Bara några minuter efter att vallokalerna stängde i South Carolina utropades Donald Trump till vinnare av flera amerikanska mediebolag.

Nikki Haley, den enda återstående utmanaren i Republikanernas primärval, hade förhoppningar om framgång i sin hemstat, men prognoserna om Trumps vinst var omedelbara och entydiga.

– Det här var lite tidigare än väntat och till och med en större vinst än vi hade väntat, sa Trump i sitt segertal och började direkt att prata om stärkt gränsbevakning.

Trump nämnde inte Haley vid namn.

Han nämnde inte den förra FN-ambassadören Nikki Haley vid namn och sa att han ”aldrig sett Republikanerna så eniga som nu”.

Under natten bekräftades de inledande prognoserna av det verkliga valresultatet. Med 95 procent av rösterna räknade hade Trump 59,8 procent och Haley 39,5 procent.

Förlusten ökar pressen på Nikki Haley att hoppa av, men hon meddelade i ett tal under natten att hon fortsätter sin kampanj. Hon hänvisade till väljarna i de över 20 delstater och territorier som håller primärval de kommande tio dagarna.

– De har rätten till ett verkligt ställningstagande. Inte ett Sovjet-val med bara en kandidat, sa hon.

Haley under ett kampanjmöte förra veckan. Nu siktar hon vidare mot ”Super Tuesday” den 5 mars då 17 delstater och territorier håller primärval.