Resenärer strandsatta på tyska motorvägar

Kristin Groth/TT

Publicerad 2024-01-18

Ett av Lufthansas flygplan under avisning på onsdagen. Ännu på torsdagen är många flyg inställda på grund av kyla och snöfall.

Väderkaoset fortsätter att skapa problem på flera håll i Europa.

På motorvägar i Tyskland har hundratals fordon under natten stått stilla på grund av snö och halka. I Norge väntas flera decimeter.

Räddningstjänsten i östra Hessen i Tyskland har gett filtar och varm dryck till människor som fastnat i trafikstockningar under natten mot torsdagen, meddelar polisen.

I landets södra och centrala delar varnas för ytterligare stora mängder snö under dagen, varnar den tyska vädertjänsten DWD. På Frankfurts flygplats är flyg även under torsdagen inställda eftersom de inte bedöms kunna avisas tillräckligt säkert för att planen ska få lyfta, skriver tyska Tagesschau.

Farlig halka väntas i ett stort område tvärs över mitten av landet, skriver DWD på X, tidigare Twitter.

Vädertjänsten räknar med ”stormliknande mängder nysnö” på uppemot 20 centimeter på ett dygn på vissa håll i landet, och varnar för betydande trafikstörningar.

Mycket snö i Bergen

I Norge väntas också stora snömängder, på sina håll mer snö än vad som har fallit på många år. För sydvästra Norge hade det tidigare utfärdats gula vädervarningar med anledning av den väntade snön, men de har uppgraderats till orange för trakterna kring Bergen.

Detta då det väntas falla upp emot 40 centimeter fram till fredagseftermiddagen. Så mycket snö har inte fallit över Vestlandet sedan 2010 då det kom 30 centimeter, skriver den norska nyhetsbyrån NTB.

– Som det ser ut nu kommer vi att få mer än det redan i dag, säger meteorologen Leonidas Tsopouridis till tidningen Bergensavisen.

Det larmas också om förseningar i den norska tågtrafiken med anledning av vädret, bland annat i tåg som går från Oslo i riktning mot Göteborg.

Fler varningar

Den brittiska vädertjänsten varnar för mycket snö i landets norra delar, vilket väntar leda till störningar i bland annat trafik och elnät. I delar i Skottland hölls skolor stängda under onsdagen, skriver BBC.

Även i Frankrike har snön fortsatt falla under natten men nederbörden väntas tidvis att avta under torsdagsmorgonen, enligt det meteorologiska institutet Météo-France.