EU ska vara eniga om pristak på rysk olja

Publicerad 2022-12-02

Novorossiysk i Ryssland.

EU har kommit överens om ett pristak på rysk olja.

Pristaket sätts till 60 dollar per fat.

EU ska ha kommit överens om ett pristak på rysk olja efter att Polen gett grönt ljus.

Enligt The Wall Street Journal har man kommit överens om 60 amerikanska dollar fatet och ska träda i kraft redan på måndag.

Målet med pristaket är att göra det svårare för Ryssland att undgå EUs sanktioner genom att sälja olja till länder utanför EU. Skeppare och försäkringsbolag som behövs för att transportera oljan skulle inte tillåtas göra det om olja säljs för mer är det överrenskomna pristaket. De flesta är baserade inom EU eller Storbritannien och skulle därför vara tvugna att delta i sanktionerna, skriver AP.

Får ingen större effekt

Men enligt chefsekonomen Robin Brooks vid Institutet för internationell finans i Washington kommer inte pristaket få någon större effekt. Istället borde pristaket ha införts när oljepriset var 120 dollar per fat.

– Sedan dess har oljepriset fallit och en global recession är en realitet. Sanningen är att det är lågsannolikhet att pristaket blir bindande, givet dagens oljepris, säger Brooks till AP.

Istället förespråkade han förra veckan ett pristak på 30 dollar per fat för ”att ge Ryssland den finansiella kris de förtjänar”.

Innan pristaket kan införas måste det godkännas av ledarna för länderna som ingår i G7.