Furuvik-vd medger brister i säkerhetsarbete

Martin Nilsson/TT

Elin Nordlund/TT

Publicerad 2022-12-18

Europeiska djurparksföreningen EAZA har tidigare kritiserat Furuviksparken för att inte ha övat säkerhet kontinuerligt med sin personal. Nu medger parkens vd Sandra Wilke brister i arbetet.

– Under pandemin har det varit bristfälligt, där får vi vara självkritiska, säger hon till TT.

Sandra Wilke tillträdde på sin post 2020. Sedan dess har ingen fysisk säkerhetsövning hållits i parken.

– Vi borde ha gjort detta kontinuerligt, mer kontinuerligt än vad vi har klarat av att göra nu under pandemin, säger hon.

– Däremot pratar vi väldigt mycket. Vi pratar väldigt mycket om vår säkerhetsplan, vi uppdaterar den.

Kritik Arbetsmiljöverket

För bara fyra år sedan fick Furuviksparken också kraftig kritik från Arbetsmiljöverket just för bristande säkerhet kring schimpanserna, något Gefle Dagblad rapporterade om då. En medarbetare hade fått en del av ett finger avbitet av en schimpans och enligt verket kunde inte parken visa upp att det hade gjorts en riskbedömning.

– Arbetsmiljöverket gjorde en utredning och vi åtgärdade de felaktigheter som de kom fram till i sin utredning efter den incidenten, säger Sandra Wilke.

Under onsdagen lyckades fem apor fly från sitt hägn på Furuviksparken. Två av dem hade tagit sig omkring hundra meter från aphuset innan de sköts. Ytterligare två schimpanser är döda efter händelsen.

Stabilt hälsoläge

Djurvårdare och veterinärer bedömer kontinuerligt hur de tre schimpanserna som är vid liv mår.

– Hälsoläget är stabilt. De hostar och är påverkade i andningen, det är troligtvis på grund av både stressen och att de blivit nedkylda, säger Wilke.

Det är fortfarande oklart hur schimpanserna kunde ta sig ur sitt hägn.

– Vi kommer genomföra en grundlig utredning som kommer göras av en oberoende part. Då hoppas vi såklart att vi får reda på vad det är som hänt. Vi har ju brustit, någonstans har vi brustit i vårt säkerhetsarbete för att hålla schimpanserna säkra i sitt hägn, säger Wilke.