Många döda efter attack mot flyktingläger

Uppdaterad 2023-11-01 | Publicerad 2023-10-31

Israel har attackerat flyktinglägret Jabalia i norra Gaza.

Minst 50 personer ska ha dödats och hundratals skadats, enligt tidiga uppgifter.

– Det är inget tvivel om att detta är ett massmord, säger den norska läkaren Mads Gilbert, som arbetat i Gaza i många år, till al-Jazeera.

Följ ämnen
Israel

Al-Jazeera skriver att hundratals skadats och förts till sjukhus efter flygattacken.

Tv-kanalens korrespondent på plats, Anas Sharif, rapporterar att många människor fortfarande tros vara kvar under rasmassorna.

– Det är en stor massaker. Det är svårt att räkna antalet byggnader som förstörts här, säger han.

Palestinier i rasmassorna efter attacken under tisdagen.

Flygattacken ska ha orsakat en stor explosion som förstörde flera bostadshus i mitten av flyktinglägret, skriver BBC. Nyhetsbyråer som Reuters och AFP har publicerat bilder som visar en stor krater och massiv förstörelse i lägret.

CNN har talat med ett vittne på plats, Mohammad Ibrahim.

– Jag stod i kö för att köpa bröd när sju till åtta missiler föll, plötsligt och utan förvarning. Det blev sju till åtta enorma hål i marken, fulla av dödade människor, kroppsdelar överallt. Det kändes som världens undergång, säger han.

Den israeliska militären (IDF) har bekräftat att deras stridsflyg genomfört attacken. Enligt dem var syftet att slå ut Hamas styre i området. De stora kratrarna ska enligt dem ha uppstått när ”underjordisk infrastruktur” kollapsat under byggnaderna.

IDF uppger att ett ”stort antal terrorister” från Hamas Jabalia-bataljon dödats i attacken, bland dem dess befälhavare Ibrahim Biari.

Kvinnor och barn offer

Uppgifterna om hur många som dödats och skadats går isär.

Enligt Gazas hälsoministerium, som styrs av Hamas, har minst 50 människor dödats och 150 skadats. Tiotals tros också sitta fast, begravda under rasmassorna.

Utanför det närliggande sjukhuset i Beit Lahia har ligger döda på rad utanför. BBC har pratat med en anställd på sjukhuset, som uppger att de tagit emot 400 personer, varav 120 döda.

Även Gazas inrikesdepartement har gått ut med uppgifter om 400 döda och skadade.

I videomaterial från platsen, publicerat av nyhetsbyrån AFP, syns åtminstone 47 döda kroppar som ska ha grävts fram ur ruinerna.

En man bär bort ett skadat barn efter den israeliska attacken i Jabalias flyktingläger.

Den norska läkaren Mads Gilbert har arbetat i många år i Gaza och har goda kontakter i området.

– Den senaste siffran jag fick var omkring 100 dödade och 300 skadade. Det är inget tvivel om att detta är ett massmord. Sjukhussystemet i Gaza kan inte ta emot 300 nya skadade, sa han till al-Jazeera strax efter attacken.

Många av de dödade ska vara kvinnor och barn. Enligt al-Jazeera ska många av offren dessutom tillhöra samma familj.

”Som en jordbävning”

AFP har pratat med en boende i Jabalia, Ragheb Aqal. Han beskriver att hela lägret skakade av explosionen, ”det kändes som en jordbävning”.

– Jag såg förstörelsen. Hem begravda under spillrorna, kroppsdelar och många sårade. Det är ingen överdrift när de säger att hundratals har skadats och dödats, säger han.

Människor gräver desperat efter överlevande under bråtet i en av de stora kratrarna efter bombattacken.

Jabalia är det största flyktinglägret i Gaza. Det är ett tätbefolkat område med 116 000 registrerade flyktingar på 1,4 kvadratkilometer, enligt FN.

Den israeliska armén har inte direkt kommenterat det stora antalet civila offer efter attacken.

– Hamas terrorister fortsätter att använda civilbefolkningen skydd. Det är avsiktligt och förödande barbariskt, sa IDF:s talesperson Daniel Hagari på en pressträff.